Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: sarcofagul roman din staţiunea Olimp (şi filmul secret al descoperirii) – AUDIO

O parte dintre artefactele din Muzeul de Istorie din Constanţa au fost descoperite în timp ce se construiau staţiunile de pe litoral.

În 1970, de exemplu, pe când se turna fundaţia unui hotel din staţiunea Olimp, muncitorii au dat peste un sarcofag roman, din secolul al 2-lea dupa Hristos.

Înăuntru se află o femeie care a fost îngropată, printre altele, împreună cu 5 perechi de încăltăminţe, dar şi cu trusa de farduri şi uleiuri parfumate. Arheologii au apucat să facă doar câteva poze alb-negru şi apoi au dus sarcofagul la muzeu.

După mai bine de 4 decenii, în portul Constanţa acostează un vas de croazieră şi pasagerii merg în vizită la Muzeul de Istorie.

Un domn din Germania, vizitând muzeul, a venit foarte încântat şi a anunţat personalul de supraveghere că el ştie foarte bine când a fost făcută această descoperire. Că îşi aduce aminte din tinereţe cum a asistat la dezvelirea acestui sarcofag. Mai mult, ne-a spus că a filmat întregul proces al scoaterii sarcofagului şi al deschiderii sale.

Avea cameră de filmat pentru că, mă rog, în Vestul Europei pe atunci existau alte posibilităţi. Binenţeles, a fost rugat să ne transmită şi nouă o copie. A fost o mare bucurie pentru noi să primim prin poştă un DVD cu filmările dumnealui povesteşte muzeograful Irina Sodoleanu.

De fapt, turistul german era unul dintre inginerii din RDG care au coordonat echipele de muncitori de pe litoralul românesc. Filmarea, făcută în 1970, se poate viziona la Muzeul de Istorie din Constanţa, pe monitorul din vitrina în care se află expus şi sarcofagul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.