Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: rucsacul zburător inventat de Iustin Capră – AUDIO

Chiar la intrarea Muzeului Tehnic din București se află un aparat ciudat. Arată ca un ghiozdan, format din mai multe butelii. Are și două mânare, dotate cu un fel de schimbătoare de viteză, aidoma celor de la bicilete. De fapt, e un rucsac zburător.

Probabil cea mai cunoscută invenție a lui Iustin Capră.

“A făcut un astfel de experiment în ’55, la Ambasada Statelor Unite, când s-a ridicat de la sol un metru și a avut senzația că l-a apucat pe Dumnezeu de picior.

Dar Iustin Capră nu a fost niciodată mulțumit de invențiile sale și le-a tot îmbunătățit. Așa se face că are 5 astfel de prototipuri. La Muzeul Tehnic mai are un astfel de aparat, brevetat în 1962. Acela funcționează cu perhidorol.”, spune muzeograful Mioara Zamfir.

Prima variantă, cea din holul Muzeul Tehnic, funcționa cu un amestec de alcool și oxigen. Versiunea cu perhidrol a apărut la sugestia lui Henri Coandă. Cât despre demonstrația din curtea Ambasadei Americane, aceasta a avut cel puțin două urmări nefericite.

În primul rând, Iustin Capră a fost anchetat pentru că ar fi incercat să fugă din țară.

Apoi, în 1962, în Statele Unite a apărut un dizpozitiv similar, care avea să fie folosit de astronauți la ieșirile în spațiu. După 50 de ani, N.A.S.A. a recunoscut că inventatorii americani s-au inspirat de la Iustin Capră.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.