Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: prima medalie olimpică de argint a României – AUDIO

Echitația ocupă un loc de frunte în istoria sportului românesc. În 1936, la Berlin, acest sport ne-a adus prima medalie olimpică de argint.

La momentul respectiv, era și a doua medalie olimpică a Românei. În prezent, poate fi admirată la Muzeul Sportului Românesc.

“Din peste 100 de reprezentanți români care au mers la Berlin, unul singur a reușit să urce pe podium. Se întâmpla în ultima zi a competiției. Era vorba despre ofițerul de cavalerie Henri Rang, în fața a peste 100 de mii de spectatori, inclusiv a lui Adolf Hitler.

Călăreții români erau ofițeri de cavalerie și învățau tainele călăriei în Armată. Ulterior, au participat și au câștigat concursuri la Londra, Aachen sau Varșovia.”, spune muzeograful Valentina Mălîia.

Printre călăreții care au reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Berlin, se numără și Felix Țopescu, tatăl regretatului comentator sportiv Cristian Țopescu. Revenind la Henri Rang, acesta a adus României prima medalie de argint mulțumită calului Delfis.

În finală, au fost depășiți cu greu de reprezentanții Germaniei. A fost nevoie de o cursă de departajare, pentru că fiecare a doborât câte un obstacol, dar echipa germană a terminat cursă mai repede.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.