Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: Prima medalie câştigată de România la Jocurile Olimpice – AUDIO

Jocurile Olimpice din 1924 s-au desfășurat la Paris și toți sportivii au primit și o medalie de participare. Una dintre ele se află la Muzeul Sportului Românesc. Este din bronz și o înfățișează pe zeița Victoria, care așează o cunună cu lauri pe fruntea unui sportiv.

Jocurile Olimpice din 1924 reprezintă un moment important pentru sportul românesc. Atunci a fost câștigată prima medalie olimpică! Bronz, la rugby, spune muzeograful Valentina Mălîia.

 “Echipa națională de rugby debutează în fața a peste 15 mii de spectatori chiar cu țara gazdă, în prima zi a Jocurilor Olimpice. Pierdem împotriva Franței cu scorul de 59 la 3, punctele de onoare ale echipei noastre fiind înscrise de Florian Tudor. Un fundaș celebru pe atunci, care la sfârșitul turneului este declarat cel mai bun placheur.”

În a doua partidă, și ultima, am pierdut cu Statele Unite scor 37 la 0. România a terminat pe locul 3 și a primit medalia de bronz.

Cu mențiunea că la acea ediție a Jocurilor Olimpice au participat doar 3 echipe de rugby.

Pe de altă parte, rugbyștii români au mers la Paris pe banii lor, cu trenul la clasa a 3-a, pe bănci de lemn. Călătoria a durat 4 zile și fără ai noștri, nu s-ar fi desfășurat turneul de rugby. Asta pentru că Marea Britanie s-a retras în ultima clipa și ai noștri au plecat la Jocurile Olimpice pe repede înainte.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.