Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: magnetofonul lui Tudor Arghezi – AUDIO

Casa Memorială “Tudor Arghezi” se află în cartierul bucureștean Berceni. Are 18 camere și a rămas în istoria literaturii cu numele de Vila Mărțisor”. O parte a fost construită folosind un amestec de ciment și fibre de bambus, material inovativ la vremea respectivă. Tudor Arghezi a locuit în „Vila Mărțișor” vreme de 30 de ani și printre obiectele care i-au aparținut se numără și un magnetofon cumpărat din Rusia.

“Este marca Dnepr. A fost achiziționat de poet în anul 1956 de la Moscova, când a făcut parte din delegația de recuperare a Tezaurului. E știut faptul că nu au recuperat mare lucru. Magnetofonul face parte din creația poetului. Arghezi era foarte exigent cu opera sa și obișnuia să își înregistreze vocea la acest microfon, să vadă dacă versurile au ritm și muzicalitate. Scria câte 7-8 variante la o poezie, până când consideră că este gata. Apoi, o trecea pe curat, cu tocul.”, spune muzeograful Marieta Mihaiță.

Printre puținele comori recuperate atunci, se numără și Cloșca cu puii de aur”, despre care am mai vorbit la “Obiecte cu poveste”. Revenind la “Vila Mărțișor”, în curtea acesteia, se află și cotețul lui Zdreanță, cel cu ochii de faianță. De altfel, câinele este și îngropat în curtea casei lui Tudor Arghezi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.