Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: Hercule din Apulum – AUDIO

Printre cele mai noi exponate din Muzeul Unirii din Alba Iulia se numără o statuie care îl reprezintă pe eroul Hercule.

Are cam un metru înălțime și e făcută din marmură. Hercule ține la spate merele de aur pe care le-a furat din grădina Hesperidelor.

În mâna stângă are blana leului din Nemeea, despre care se spune că nu putea fi străpunsă de nicio armă. Specialiștii spun că statuia provine din atelierele din Asia și a ajuns în orașul roman Apulum cândva în secolul 2 după Hristos.

„Ea a fost descoperită întâmplător în timpul unor lucrări de reabilitare a unor străzi din orașul Alba Iulia. Cum Alba Iulia se întinde peste anticul Apulum, mare parte dintre aceste lucrări aduc mai mereu la iveală artefacte romane. E aproape imposibil în Alba Iulia să faci o clădire, o săpătură, o reabilitare de drum și să nu ai o surpriză. Acum, surpriza a fost că cei care au realizat această lucrare au descoperit fragmente dintr-o statuie pe care nu au predat-o autorităților. Au încercat să o vândă pentru 6.000 de euro. Numai că au încercat să o vândă unui polițist sub acoperire”, spune Liviu Zgârciu , purtătorul de cuvânt la Muzeului Unirii.

Ca idee, statuia a fost evaluată la 200.000 de euro, așa că infractorii nici măcar nu cereau prea mult. Patronul firmei de construcții a primit un an cu suspendare și a plătit cheltuieli de judecată de 3.200 de lei. Din locuința sa au mai fost recuperate câteva blocuri de piatră și cărămizi, tot din perioada romană.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.