Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: cartea poștală trimisă de Dumitru Dan, primul globe-trotter român – AUDIO

La Muzeul Sportului din București se află o carte poștală din 1914. A fost trimisă din Marea Britanie de către Dumitru Dan și prezintă câțivă oameni care adună fânul de pe câmp. Nu e mare lucru, o să spuneți, dar Dumitru Dan a fost primul globe-trotter român.

A făcut înconjurul pământului pe jos și cartea poștală respectivă a trimis-o pe când se afla în voiaj, spune muzeograful Valentina Mălîia.

“Un club din Franța organizează în 1908 o cursă de 100 de mii de kilometri. Doi ani mai târziu, aproape 200 de concurenți din toate colțurile lumii s-au încris pentru marele premiu de 100 de mii de franci.

Printre ei, și patru români, studenți la Sorbona, în Paris. Dumitru Dan studia geografia.

“Până la startul competiției, cei patru au studiat diferite aspecte legate de meteorologie, cartografie, medicinăsau geografie pentru ca toate aceste informații să le ușureze călătoria pe aveau să o înceapă. Banii de care aveau nevoie pentru hrană și drum i-au obținut din spectacole folclorice pe care le-au susținut în toate colțurile lumii, povestește muzeograful Valentina Mălîia.

Dintre români, doar Dumitru Dan a terminat cursa. Cu totul, a rupt 497 de perechi de opinci în timpul călătoriei care l-a purtat peste 5 continente, 3 oceane, 7 mari și 70 de state.

Între 1910 și 1916 a parcurs peste 96 de mii de kilometri. Restul până la 100 de mii i-a făcut după terminarea Primului Război Mondial.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.