Obezitatea şi infecţiile stau la baza multor tipuri de cancer

O persoană este considerată obeză când greutatea sa este cu 20% sau mai mult peste greutatea normală.Obezitatea se asociază cu aproape 500.000 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în întreaga lume.

Obezitatea se asociază cu aproape 500.000 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în întreaga lume, și două treimi dintre acestea sunt în Europa și America de Nord. Analiza datelor din 184 de țări adunate pe parcursul anului 2012 a arătat că excesul de greutate s-a asociat cu 5.4% dintre cancerele apărute la femei și 1.9% dintre cancerele apărute la bărbați.

În rândul femeilor, cancerul de sân din postmenopauză, cancerul endometrial, adică cel de la nivelul uterului și cancerul de colon au fost cele mai întâlnite cancere asociate cu obezitatea. În cazul bărbaților, afecțiunile maligne ale colonului și rinichiului s-au dovedit a avea legătură cu excesul de greutate.

Prevalența obezității în rândul adulților s-a dublat față de cea din anii 80. Dacă acest trend continuă, cu siguranță va sta la baza mai multor cancere în viitor, alături de alte cauze importante, precum fumatul sau infecțiile.

Unul din șase cancere are la bază o infecție care poate fi prevenită. Marea majoritate este cauzată de 3 virusuri și o bacterie care sunt implicate în dezvoltarea cancerelor de stomac, de ficat și de col uterin.

Anumite tulpini ale virusului Papiloma uman (HPV) sunt implicate în apariția cancerului de col uterin, cancerului anal sau penian.

Helicobacter pylori este o bacterie care infectează mucoasa stomacului și este clasată drept agent cancerigen de gradul I, fiind responsabilă de mai mult de jumătate din cancerele gastrice.

Cancerul hepatic este o afecțiune cu mortalitate ridicată, iar infecția cronică cu virusurile hepatice B și în special C crește foarte mult riscul apariției acestuia.