Confidenţialitate

O zi în Gara de Nord din București: Chipuri, scene și tipologii de călători – FOTO

Reportaj și fotografii de Răzvan Bucur, intern în echipa Europa FM

Gara de Nord este unul dintre cele mai importante noduri feroviare din țară. Fie că preferă Personalul sau Acceleratul/Rapidul (acum Regio sau Inter-Regio), oamenii pot pleca din Gara de Nord în toate colțurile României sau în străinătate.

Ploaia măruntă a făcut ca drumul către peroane să fie aproape inaccesibil, mai ales în fața tabelei de sosiri-plecări. Peroanele, însă, erau aproape goale. Apa se scurgea de pe vagoanele trenurilor,  iar oamenii păreau să își destindă chipurile încordate doar după apariția soarelui.

Înarmat cu răbdare, am stat în Gara de Nord aproximativ 5 ore pentru a descoperi tipurile de călători. Mergând pe principiul ”Omul sfințește locul!”, am găsit următoarele tipologii:

  1. Călătorul care stă la coadă la covrigi

O zi in Gara de Nord 6

Tipologia aceasta de călători înfulecă în grabă produsele calde și, de obicei, își savurează cafeaua. Câteodată, statul la coadă pentru cumpărarea covrigilor poate dura mai mult decât consumarea lor. În astfel de contexte auzim ”Hai, băi, nene, cât cumperi?” sau ”Ia uite-l și p-ăsta cât stă!”.

Mulțumit, după ce și-a cumpărat covrigii, călătorul așteaptă cuminte în fața tabelei de sosiri/plecări. Acolo, se mai aude din când în când: ”Pfff, iar are trenul întârziere!” sau ”Iar nu au afișat ăștia ora la care ajunge trenul!”

  1. Călătorul care așteaptă singur în gară

O zi in Gara de Nord 12                         

De fiecare dată când am trecut prin Gara de Nord am întâlnit călători singuri. În timp ce unii par feiciți că pleacă și sunt dornici de discuție, alții stau cuminți pe scaunele de pe peron sau în sala de așteptare, unde singurătatea este uneori alinată de o țigară sau de o licoare (de orice tip ar fi aceasta).

  1. Călătorul ”Ațipesc și eu 5 minute până vine trenul”

O zi in Gara de Nord 5

Fie că e singur sau  însoțit, mereu veți întâlni în Gara de Nord acest tip de călător. Deși el nu deranjează pe nimeni, cei din jur sunt cel mai probabil deranjați de el. Mai ales atunci când ocupă un rând întreg de scaune.

Acest călător ar putea intra și în categoria ”Am pierdut trenul” sau ”Unde mi-am pus biletele?”.

  1. Călătorul care stă la un PET de vorbă

O zi in Gara de Nord 11

În Gara de Nord, acest tip de călător poate fi întâlnit atât în crâșmele din interiorul gării, cât și pe peroane.

În cele două crâșme de la intrarea dinspre Bulevardul Dinică Golescu, politica și agricultura erau vineri principalele teme de dezbatere. Neapărat în această ordine. Călătorii din imagine acceptau să stea de vorbă cu toată lumea, atâta timp cât serveau împreună același tip de băutură cu hamei, malț sau alte ingrediente.

  1. Călătorul ”Selfie”

O zi in Gara de Nord 10

În Gara de Nord te poți conecta gratuit la Wi-Fi, iar cei care par să profite cel mai mult de acest serviciu sunt tinerii, care de fiecare dată când își fac câte un selfie pe peron sau în tren, își anunță și prietenii virtuali de pe Facebook sau Instagram că urmează să plece.

Totuși, rog a nu se confunda cu călătorul ”Check-in”, care urmează.

  1. Călătorul ”Check-in”

Spuneam la punctul anterior că acest tip de călător nu trebuie să se confunde cu cel care își face selfie. De ce? Dintr-un simplu motiv: sunt mult mai mulți. Un check-in este mult mai simplu de dat, decât este de făcut un selfie.

Plus că acest tip de călător nu dispune întotdeauna de aparatura necesară pentru un selfie de calitate, care să adune multe like-uri, deși cele două merg de multe ori mână în mână.

  1. Călătorul rebus

O zi in Gara de Nord 4

Știm cu toții acest tip de călător – îl întâlnim în fiecare gară sau autogară. În Gara de Nord e omniprezent, pe orice peron și uneori gata să-ți sară în ajutor, cum a fost și în cazul meu: mi s-a rupt pixul și a trebuit să împrumut unul de la un domn care completa un rebus.

Călătorul rebus, atunci când e însoțit de nepoți sau fii, le adresează întrebări care pot elucida misterul pătrățelelor din  revistă: ”Dicționar din trei? Ai idee?”. Voi aveți?

  1. Călătorul ”Aoleu! Ce bine că l-am prins!!!”

O zi in Gara de Nord 2

Poate că și voi ați rostit aceste cuvinte, că eu sigur am făcut-o. Se întâmplă de multe ori ca acest tip de călător să se trezească mai târziu, să piardă autobuzul, să stea la o coadă prea lungă la casa de bilete…

Îl recunoști ușor pentru că îl vezi alergând, iar pe față îi citești disperarea. Iar când reușește să ajungă la tren în timp util, nu mai poate decât să-și tragă suflul și să gâfâie. Totuși, reușita compensează aproape orice necaz trăit în ora precedentă de către călător!

  1. Călătorul nervos sau ”Am pierdut trenul!”

Ați văzut vreodată acest tip de călători? Eu am întâlnit unul vineri. Tristețea era copleșitoare, drama la cote maxime… Înjurături, semnale către mecanicul de tren să oprească și apoi vizita la ghișeul de bilete pentru restituirea banilor – prin asta a trecut călătorul ghinionist pe care l-am întâlnit .

Dacă vreți și voi să vedeți un astfel de călător, puteți să urmăriți acest video.

  1. Călătorul care stă în sala de așteptare

O zi in Gara de Nord 3

Există două feluri de călători care stau în sala de așteptare: călătorul la clasa a II-a și călătorul la clasa I. Cel din urmă are voie în sală doar pe bază de bilet, în timp ce oricine poate intra în sala de așteptare pentru clasa a II-a.

Totuși, există asemănări între cele două clase când vine vorba de oamenii prezenți în cele două clase: doamne cochete, pensionari și oamenii ațipiți de plictiseală.

O zi in Gara de Nord

Chiar dacă nu au intrat în acest top, iată câteva tipuri de călători care merită menționați: călătorul ”Stau 5 minute la o țigară”, călătorul ”Plec la munte și am un rucsac foarte mare în spate” și călătorul iubăreț. Despre cel din urmă, în preajma gării se aude o zicală: ”Gara de Nord a văzut mai multe sărutări sincere decât ofițerul Stării Civile”.

Într-un final, Gara de Nord mi-a arătat tot ce a avut mai frumos de arătat, adică oamenii. Și am avut ce vedea!

Voi ce alte tipologii de călători ați mai observat?