O turmă de zimbri liberi a fost surprinsă în Parcul Natural Vânători Neamț | VIDEO

O turmă de 14 zimbri, formată din adulți și câțiva viței născuți în libertate anul trecut, a fost surprinsă într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț, singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a postat pe pagina de Facebook un clip în care prezintă imaginile filmate în pădure.

“Aici este singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate, parcul fiind inclus recent în Top 100 de destinații sustenabile, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil”, scrie Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Potrivit Romsilva, zimbrul a fost reintrodus în România în anul 1958, la peste două secole de la dispariția sa din țara noastră, iar în urmă cu șase ani au eliberat primele exemplare în natură în Parcul Natural Vânători Neamț, în acest moment numărul exemplarelor aflate în libertate în această arie protejată fiind de 36, între care 12 zimbri născuți liberi, semn că proiectul este unul de succes. În timp, zimbrii eliberați și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare. În semilibertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți anul trecut, iar în captivitate alte 7 exemplare.

Anual, specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare în libertate, după un proces îndelungat de selecție și acomodare.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg și Vânători Neamț, cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.

Parcul Natural Vânători Neamț, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț. Are o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, întinzându-se pe versanul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS