Confidenţialitate

O româncă stabilită în Finlanda cere ajutorul Guvernului de la București, pentru a-și recupera copiii

O delegație a deputaților din Comisia pentru românii de pretutindeni va merge în Finlanda, pentru a discuta cu autoritățile de acolo despre cazul unei femei din Piatra Neamț, căreia i-au fost luați copiii de către statul finlandez.

Cei mici se află acum într-un centru de plasament din Finlanda.

Între timp, la București, a fost audiată și ambasadoarea Finlandei.

Camela Smicală de profesie medic, s-a mutat în 2005 în Finlanda, unde s-a căsătorit cu un finlandez. Pentru că acesta devenise violent, a divorțat.

Ulterior, bărbatul a reușit să obțină, în instanță custodia celor doi copii, după ce a reclamat că fosta soție ar fi încercat să fugă din țară cu aceștia.

Pentru că bărbatul nu avea niciun venit, copiii – o fată și un băiat – au ajuns în cele din urmă în grija statului.

Românca cere acum ajutorul autorităților de la București pentru a fi repatriată împreună cu copiii ei. Ea le-a povestit deputaților din comisia pentru românii de pretutindeni că nu a avut parte de un proces echitabil – spune președintele acestei comisii, Constantin Codreanu.

Femeia susține că dorea să se mute cu copiii în altă localitate, unde obținuse un post de medic la un spital.

Audiată în comisia pentru românii din diaspora din Parlament, ambasadoarea Finlandei a spus că luarea copiiilor din grija părinților este întotdeauna o decizie de ultimă instanță care se aplică numai atunci când siguranța celor mici șeste pusă sub semnul întrebării.