Confidenţialitate

O poveste de dragoste regală, cu rădăcini în România și în fosta Iugoslavie

S-au împlinit, anul acesta, o sută de ani de la căsătoria Regelui Alexandru I al Regatului Iugoslaviei cu Principesa Maria, fiica Regelui Ferdinand al României și a Reginei Maria.

A fost o regină atât de iubită de poporul iugoslav încât i se spunea Marișoara.

În semn de respect, autoritățile din Serbia au reușit, în urmă cu 10 ani, să o exhumeze din Marea Britanie, unde își avea mormântul, pentru a o îngropa în țara în care fusese regină.

Principesa Maria de România a devenit regină a Iugoslaviei în 1922.

S-a căsătorit cu Regele Alexandru Karadjodjevici.

Este cea frumoasă poveste de iubire din istoria noastră, se mândrește Simonida Popov, unul dintre cei mai buni ghizi ai Organizației Naționale de Turism din Serbia.

Regele nu voia să se căsătorească, însă, când i-a fost prezentată Maria, a fost dragoste la prima vedere. Nunta lor a fost fastuoasă, spune Simonida:

Regele Alexandru a trimis o navă frumoasă pe Dunăre pentru a o lua pe viitoarea regină. A fost întâmpinată de mii de tineri îmbrăcați în costume naționale. Drumul din portul Belgrad până la biserică a fost presărat cu flori

Poporul a îndrăgit-o repede pe noua regină. Cuplul regal a fost binecuvântat cu trei fii.

Regina Marișoara a fost președinta Crucii Roșii, fiind renumită pentru numeroasele acțiuni de caritate pe care le-a făcut.

Și-a vândut averea personală pentru a-i ajuta pe orfani. Își conducea propria mașină. Îi inspira pe toți din jurul ei.

După asasinarea soțului ei, în 1934, în timpul unei vizite oficiale la Paris, a mai stat doi ani în Iugoslavia și apoi a plecat în Marea Britanie, unde și-a cumpărat o fermă în Essex.

Era membră a familiei regale britanice și i s-au oferit toate beneficiile titlului de noblețe, dar le-a refuzat. Și a continuat acțiunile de caritate, spune Simonida Popov:

A fost îngropată la Frogmore (Cottage), în Marea Britanie, pentru că era descendentă a reginei Victoria. Dar in 2012 guvernul Serbiei a decis să facă o mare înmormântare pentru toți membrii dinastiei Karadjordjevic. Așa că a plătit 34.000 de lire sterline guvernului britanic pentru a i se da permisiunea să o exhumeze și să îi aducă corpul în țara in care a fost regină”.

Simonida Popov încheie povestea reginei Marișoara amintind că:

La nuntă, părinții principesei Maria i-au spus regelui Alexandru că și-au educat și pregătit fata pentru o viață grea și pentru a munci din greu. Și astfel, vorbele părinților s-au dovedit a fi profetice pentru fiica lor”.

Palatul Regal din Belgrad, construit după dorința Reginei Maria a Iugoslaviei, este vizitat zilnic de turiști din toate colțurile lumii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.