O nouă rundă de reuniuni familiale coreene

La bordul unor autocare, sute de coreeni din Sudul democratic au trecut graniţa pentru a-şi reîntâlni rudele din Nordul comunist.

Mii de familii din peninsulă au fost separate ca urmare a războiului din anii ’50.

Precedenta rundă de reuniuni a fost organizată în februarie 2014, aminteşte BBC.

Întâlnirile actuale au fost convenite în august, în cadrul unor negocieri ce au urmat unui grav incident. Mai mulţi soldaţi sud-coreeni au fost răniţi de o explozie produsă la frontieră.

În vârstă de 89 de ani, Lee Taek-gu îşi vede sora pentru prima dată la maturitate. Ultima dată, cei doi au stat faţă în faţă când ea era fetiţă, iar el se îmbarca să fugă spre sud, gândindu-se că se va întoarce după război.

Recent, în cadrul ceremoniilor care au marcat cea de-a 70-a aniversare a Partidului Muncitorilor, unic în Coreea de Nord, dictatorul Kim Jong-Un îi declara unui emisar chinez că doreşte îmbunărăţirea relaţiilor cu autorităţile de la Seul.

Negocierile în 6 (Coreea de Nord, Coreea de Sud, SUA, Rusia, China şi Japonia) pe marginea programului nuclear nord-coreean sunt blocate de mai mulţi ani.

Phenianul continuă să efectueze teste nucleare, în ciuda apelurilor la moderaţie făcute de Beijing.

Kim Jong-un i-a succedat tatălui său, Kim Jong-il, mort în 2011, continuând politicile dure ale acestuia, care au atras izolarea internaţională a statului comunist.