O nouă rundă de negocieri pentru formarea unei coaliții de guvernare, programată pentru duminică | AUDIO

PNL, USR Plus și UDMR reiau duminică negocierile pentru formarea coaliției de guvernare, după ce sâmbătă, în prima zi a discuțiilor, s-au împotmolit la împărțirea principalelor trei funcții: premier, președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului.

Au reușit, totuși, să facă și ceva progrese în ceea ce privește programul de guvernare și distribuția comisiilor parlamentare.

Concret, PNL, USR PLUS și UDMR au reușit ieri să cadă de acord, de principiu, asupra împărțirii comisiilor din Camera Deputaților și a funcțiilor din Biroul Permanent, fără a se realiza același lucru și la Senat, unde nu s-a ajuns la un consens.

Printre comisiile care vor reveni PNL se numără bugetul, apărarea, educația, sănătatea și controlul SRI. USR și-a adjudecat controlul SIE, comisia juridică, de muncă și de administrație, iar UDMR – agricultura și industriile.

Pași mici s-au făcut și în privința programului de guvernare, unde a fost închis capitolul digitalizare și au fost demarate discuții privind sănătatea și economia.

Disputa cea mai aprinsă a fost însă pe cele trei top jobs – șefia guvernului, a Camerei Deputaților și a Senatului, subiect unde nu s-a făcut absolut niciun progres.

Cei din USR Plus, susținuți și de UDMR, le-au spus liberalilor că nu pot revendica două dintre cele trei funcții, adică să aibă și prim-ministrul și președintele Camerei Deputaților, poziție cerută pentru Ludovic Orban.

Le-au propus să păstreze funcția de premier și să dea Camera la USR Plus, iar Senatul la UDMR. Sau, a doua variantă, să ia PNL șefia Camerei, dar atunci să-i lase lui Dacian Cioloș funcția de prim-ministru.

Liberalii nu au cedat, menținându-și revendicarea atât a șefiei guvernului pentru Florin Cîțu, cât și președinția Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban. După aproximativ șapte ore de discuții pe acest subiect, fără a se face niciun progres, negocierile au fost suspendate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS