Confidenţialitate

O nouă mutație a SARS Cov 2, provenită din Spania, a cuprins Europa

Coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, are sute de mutaţii, iar una dintre ele e frecvent întâlnită pe durata celui de-al doilea val al pandemiei cu care se confruntă în prezent Europa.

Asta arată un studiu realizat de cercetători spanioli şi elveţieni, citat de Financial Times.

Noua tulpină virală provine din Spania şi s-a extins şi în alte regiuni ale lumii.

Au fost semnalate cazuri inclusiv în Hong Kong şi Noua Zeelandă.

Cercetătorii au denumit această nouă mutaţie “20A.EU1”.

Prezența ei a fost semnalată în 80% din probele prelevate în Spania, în 90% în cele din Marea Britanie şi în 30%-40% în cele din Elveţia.

Apariția sa în timpul lunilor de vară ar putea fi corelată cu prezenţa lucrătorilor agricoli în nord-estul teritoriului spaniol, iar relaxarea restricţiilor de călătorie astă-vară şi faptul că Spania este o importantă destinaţie turistică au facilitat răspândirea acestei variante a genomului noului coronavirus.

Nimic nu arată însă că această nouă variantă a virusului ar putea fi mai periculoasă decât celelalte, că ar putea avea un comportament diferit sau că ar fi singura ce prevalează în cel de-al doilea val european al pandemiei de COVID-19, se arată în cercetarea realizată de Universitatea din Basel, Şcoala Politehnică Federală din Zurich şi consorţiul spaniol SeqCovid-Spain, alături de Centrul Superior de Investigaţii Ştiinţifice (CSIC).