O nouă dispută diplomatică între Turcia și Rusia

Turcia acuză Rusia că un avion de vânătoare rus ar fi încălcat în urmă cu 2 zile spaţiul aerian turc, în pofida unor avertismente radar. Ambasadorul rus a fost convocat în legătură cu acest incident.

In replică, Moscova a negat orice incursiune a vreunui avion rusesc în spaţiul aerian turc şi a catalogat acuzaţiile Ankarei drept “pură propagandă”. Un oficial rus a spus că turcii se uită prea mult la blockbustere de la Hollywood”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că vrea să îl întâlnească pe omologul său rus Vladimir Putin, în urma acestui nou incident. Ministerul turc de Externe acuză Rusia că vrea ca problemele dintre cele două ţări să degenereze. “Subliniem încă o dată că (eventuale) consecinţe nedorite ale unui asemenea comportament iresponsabil vor aparţine în totalitate Federaţiei ruse”, avertizează diplomaţia turcă.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat  Rusia să “ia toate măsurile necesare” pentru a se asigura că nu încalcă spaţiul aerian al Alianţei Nord-Atlantice.

Ministerul rus al Apărării a calificat  drept “propagandă fără fundament” declarațiile Ankarei.

Preşedintele turc și cel rus  nu s-au mai întâlnit de la incidentul din noiembrie. Atunci Turcia a doborât un avion rus de război, într-un incident care a afectat puternic relaţiile dintre cele două ţări. Rusia a impus sancţiuni economice Turciei, care i-au afectat turismul şi exporturile.