Confidenţialitate

O jurnalistă a televiziunii Al-Jazeera, împușcată mortal în Cisiordania | VIDEO

Jurnalista Shireen Abu Akleh, unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri ai postului de televiziune panarab Al-Jazeera, a fost ucisă în timp ce relata despre confruntările din nordul Cisiordaniei, relatează Agerpres, citând agenţiile internaționale de presă.

Ministerul palestinian al Sănătăţii a anunţat că, în timpul ciocnirilor de la Jenin, bastion al facţiunilor înarmate palestiniene din nordul Cisiordaniei, jurnalista Shireen Abu Akleh a suferit o rană gravă la cap şi a decedat.

Ali Samodi, reporter care lucrează pentru publicaţia palestiniană Al-Kuds, a fost rănit.

Într-o declaraţie citată de Reuters, armata israeliană a afirmat că forţe ale sale au ripostat după ”focuri de armă intense” la Jenin, precizând că ”există o posibilitate, care acum este analizată, ca reporterii să fi fost loviţi – posibil de gloanţe trase de bărbaţi înarmaţi palestinieni”.

Postul de televiziune Al-Jazeera, ce are sediul în capitala qatariotă, Doha, a transmis că Shireen Abu Akleh a fost ucisă cu ”sânge rece” de forţele israeliene în timp ce acoperea mediatic confruntările din sectorul Jenin.

”În ceea ce este evident o ucidere, încălcând legile şi normele internaţionale, forţele de ocupaţie israeliene au asasinat-o cu sânge rece pe corespondenta Al-Jazeera în Palestina, Shireen Abu Akleh, luată ca ţintă de tiruri de gloanţe în această dimineaţă”, a precizat redacția într-un comunicat.

Ministrul de externe adjunct al Qatarului a condamnat uciderea lui Shireen Abu Akleh de către ”ocupaţia israeliană” în Cisiordania şi a cerut pe Twitter să se pună capăt ”terorismului israelian susţinut de stat”.

Începând din 22 martie, Israelul a fost ţinta mai multor atacuri, soldate cu cel puţin 18 morţi. Două dintre aceste atacuri au fost comise de arabi israelieni, iar alte patru de palestinieni, trei dintre aceştia din urmă fiind originari din Jenin, unde armata israeliană şi-a intensificat operaţiunile în ultimele săptămâni.

FOTO: Al Jazeera