Confidenţialitate

O icoană semnată de părintele Arsenie Boca a fost vândută cu 17.000 de euro, în urma unei licitații | VIDEO

O icoană semnată de părintele Arsenie Boca, a fost adjudecată, joi seară, pentru 17.000 de euro, la Licitaţia de Crăciun organizată de Artmark.

Apariţia pe piaţa de artă a unei astfel de piese este o raritate absolută.

„Peste 30 de pasionați de artă sacră și colecționari au fost interesați de piesa de colecție, oferind, timp de 15 minute, 49 de pași de licitație. Raritatea absolută, apărută în piața românească de artă, a avut un preț de pornire de doar 350 de euro”, au transmis reprezentanții casei de licitații într-un comunicat.

Icoana „Maica Domnului Îndurerată,” realizată pe sticlă într-un atelier din Scheii Braşovului, este datată 25 august 1945 şi a fost oferită de părintele Arsenie Boca părintelui Ieronim Grovu de la mânăstirea Sâmbăta de Sus.

Pe spatele icoanei se regăseşte mesajul scris de Arsenie Boca: „Părintelui Ieronim Grovu -„Stareţu”. Dar de la credincioşii de la Mănăstirea Brâncoveanu, mult a ostenit şi mai are”, urmată de semnătura părintelui.

Potrivit reprezentanților casei de licitație, cu cinci ani înainte de a semna icoana, Arsenie Boca a declanşat la Sâmbăta de Sus ceea ce s-a numit „mişcarea de reînviere duhovnicească”.

Părintele Ieronim Grovu a fost conducătorul lucrărilor de restaurare de la Mănăstirea de la Sâmbăta şi cel care a dus o corespondenţă cu Arsenie Boca, chemându-l de la Prislop înapoi la Sâmbăta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Iorgu Ianuși

Sursa foto: Artmark

Citește și: Biserica de lemn din satul Urși, marele câștigător al Premiilor Europene pentru Patrimoniu