Confidenţialitate

Biserica de lemn din satul Urși, marele câștigător al Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Biserica de lemn din satul Urși, județul Vîlcea, este marele câștigător al Premiilor Europene pentru Patrimoniu, acordate, în fiecare an, de Comisia Europeană.

Proiectul de restaurare a bisericii a câștigat și Premiul Publicului, fiind votat de peste 7.000 de europeni.

Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea a fost construită între 1757 și 1784. De-a lungul timpului, a supraviețuit unui incendiu,dar după construirea unei noi biserici în sat, a fost abandonată.

În 2007, frescele pictate în tradiția post-bizantină erau degradate, biserica era aproape fără fundație și risca să se prăbușească. În 2009, Fundația Pro Patrimonio a inclus-o într-un program pentru salvarea bisericilor de lemn din România și așa au început lucrările de restaurare care s-au încheiat abia anul trecut.

Nu a fost deloc ușor își amintește Mihaela Arsene, arhitect implicat în restaurarea bisericii:

Ăla mi s-a părut mie momentul istoric, în care și-a băgat cricul între lemnele care nu mai fuseseră mișcate de 200 de ani și în momentul în care s-a auzit, una dintre voluntare a zis <Se dărâmă> și s-a auzit scrâșnetul, scârțâitul lemnului care se desface.”

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Juriul a apreciat calitatea restaurării, dar și implicarea comunității în acest proiect:

Am zis să vin și eu ca voluntar, pentru două săptămâni și am rămas, asta a fost în 2015, și din 2015 am venit până anul trecut, în 2020“, a povestit unul dintre voluntari.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul de restaurare și conservare a Bisericii de lemn din Urși a fost recompensat cu 10 mii de euro, alături de alte 3 proiecte din Danemarca, Cipru și Italia.

Foto Facebbok/ Comisia Europeană în România