Confidenţialitate

O expoziţie dedicată grupului suedez ABBA va fi inaugurată la Londra în luna decembrie

O expoziţie dedicată grupului suedez ABBA va fi inaugurată la Southbank Centre din Londra în luna decembrie, scrie nme.com.

Expoziţia, intitulată ”ABBA: Super Troupers”, va oferi fanilor ocazia de a vedea obiecte din arhiva privată a grupului.

Ea va fi amenajată sub forma unor încăperi individuale, între care se regăseşte reconstituirea camerei Brighton Grand Hotel, unde cei patru suedezi au stat în timpul participării la Eurovision 1974.

O altă încăpere o reprezintă studioul de înregistrări Polar din Stockholm, unde vor fi expuse instrumente originale şi versuri scrise de mână.

Compozitorul Björn Ulvaeus a transmis: ”Având în vedere că melodiile nostre, care au fost scrise în anii 1970, încă sunt ascultate astăzi, este foarte interesant că expoziţie de la Southbank Centre le plasează în contextul temporar în care au fost create. Am înregistrat «Mamma mia» în 1975. Ce s-a întâmplat anul acesta în Marea Britanie şi în lume? Un lucru este sigur – pare foarte de demult”.

De cealaltă parte, Frida Lyngstad a spus: ”Suntem foarte încântaţi că expoziţia are loc la Southbank Centre, care este la câţiva paşi de Waterloo”.

Expoziţia va fi deschisă pe 14 decembrie şi va putea fi vizitată până pe 29 aprilie 2018.

ABBA a fost format în 1972, la Stockholm, de Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Faltskog şi Anni-Frid Lyngstad. După ce a câştigat concursul Eurovision în 1974, albumele şi single-urile grupului ABBA au fost vândute în aproape 400 de milioane de copii pe plan mondial. ”Mamma Mia!”, un musical inspirat din hiturile grupului suedez şi produs de Bjorn Ulvaeus şi Benny Andersson, a fost vizionat de peste 50 de milioane de spectatori. Spectacolul a fost adaptat, în anul 2008, într-un film în care au jucat Meryl Streep, Julie Walters şi Pierce Brosnan.

Trupa a lansat opt albume de studio, ultimul datând din 1981. Cei patru membri ai grupului ABBA au cântat pentru prima dată împreună în ultimii 30 de ani, la o petrecere organizată în Suedia, în luna iunie a anului trecut.