Confidenţialitate

O directivă europeană îi va obliga pe producătorii de băuturi alcoolice să menționeze conținutul exact al produselor

De anul viitor vinul va trebui să își dezvăluie secretele. O directivă europeană îi va obliga pe producători să menționeze conținutul exact al sticlelor lor pentru că vinul pe care îl bem nu e doar suc de struguri fermentat.

Potrivit legii, vinul este produs alimentar dar, spre deosebire de restul alimentelor, eticheta sa nu spune prea multe despre ceea ce conține.

Procesul de obținere a vinului este mult mai complex decât popularele imagini cu viticultori culegând ciorchinii în lumina dimineții, care apoi sunt zdrobiți tradițional de picioarele unor copii sau ale unor fete frumoase, scrie cotidianul francez Liberation.

De la recoltare până la îmbuteliere, aditivii și substanțele auxiliare sunt numeroase: adaos de sulf, gumă arabică, acid tartric în funcție de nivelul pH-ului, enzime pentru a crește extracția mustului și pentru a favoriza limpezirea acestuia, adaos de așchii de lemn și de drojdie pentru a modifica aroma și gustul vinului.

Lucrurile sunt însă pe cale să se schimbe: la sfârșitul anului viitor, o directivă europeană îi va obliga pe producătorii de băuturi alcoolice să respecte cerințele privind informațiile nutriționale referitoare la ingrediente și aditivi.

Dacă alcoolul este dăunător pentru sănătate, atunci de ce să nu cerem la fel de multă sau mai multă transparență în paharul nostru ca și în farfurie?

Foto: Shutterstock

Citește și: După ce ANPC a anunțat magazinele să scoată produsele cu etichete Nutri-Score, acum s-a răzgândit. Le lasă la rafturi până în mai 2023 | AUDIO