Confidenţialitate

O decizie privind întreruperea pedepsei lui Alexandru Vișinescu a fost amânată

Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru 12 octombrie cererea de întrerupere a pedepsei  înaintată de  Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat.

Alexandru Vișinescu a solicitat întreruperea pedepsei din motive medicale.

Primul termen în acest caz a fost în 18 august, iar avocatul lui Vişinescu a precizat  că fostul comandant are nevoie de însoţitor permanent.
Instanţa a decis atunci ca Institutul de Medicină Legală Mina Minovici să facă un raport şi să stabilească dacă Vişinescu poate fi tratat și în sistemul penitenciar.
Expertiza de la INML nu a sosit vineri la instanţă, de aceea s-a stabilit un alt termen.

Procurorii Parchetului l-au acuzat pe Vişinescu că în perioada 1956-1963, când a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, i-a persecutat pe deţinuţii politici încarceraţi.

Anchetatorii au identificat 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în mandatul lui Vişinescu.

Doisprezece dintre aceștia au murit în perioada în care penitenciarul a fost condus el.

Deţinuţii erau torturaţi fizic şi psihic, nu primeau medicamente şi îngrijire medicală, iar regimul impus nu asigura condiţii de supravieţuire pe termen lung.

Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, și Ion Mihalache.

Vișinescu a fost condamnat în 10 februarie 2016, la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității.