Confidenţialitate

O comisie parlamentară britanică anchetează fenomenul ştirilor false difuzate online

Comisia parlamentară pentru Cultură, Media şi Sport din Marea Britanie a demarat luni o anchetă privind fenomenul publicării de ştiri false, pe reţelele de socializare şi pe internet, relatează Associated Press, citată de News.ro.

Preşedintele comisiei, Damian Collins, a declarat că actualul curent este „o ameninţare la adresa democraţiei”, ce subminează încrederea publică în presă.

El a cerut companiilor majore din domeniul IT să facă mai multe pentru a evita răspândirea de ştiri false pe platformele lor.

„Aşa cum companii majore IT au acceptat că au o responsabilitate socială de a combate pirateria online şi difuzarea ilegală de conţinut, la fel trebuie să ajute la rezolvarea problemei răspândirii ştirilor false pe platformele media de socializare”, a subliniat el.

Îngrijorarea privind ştirile false a luat amploare după alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Potrivit analiştilor şi experţilor, este posibil ca o serie de informaţii false despre Hillary Clinton publicate online să îi fi afectat credibilitatea candidate în ultimele săptămâni de campanie.

Comisia britanică intenţionează să studieze limita dintre comentariile legitime şi propaganda şi să evalueze impactul ştirilor false asupra modului în care opinia publică percepe lumea.

De asemenea, va analiza posibilitatea ca programe informatice să poată fi folosite pentru a îndepărta ştirile false de pe feed-urile de ştiri.