O biserică din România – în topul celor mai frumoase din lume

Publicaţia britanică „The Telegraph“ a realizat topul celor mai frumoase biserici din lume, România ocupând un loc fruntaş cu un lăcaş construit în secolul al XIII-lea.

Unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din lume se află în România, potrivit cotidianului „The Telegraph“, care a alcătuit un Top 23, România fiind pe locul cinci.

Este vorba despre biserica din Viscri, satul care l-a fermecat pe prinţul Charles al Marii Britanii. Biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Biserica din Viscri se află în judeţul Braşov, comuna Buneşti, fiind construită în secolul al XIII-lea pe baza unei vechi biserici romane, atestată documentar din secolul al XII-lea.

Interiorul este relativ simplu, cu lambriuri din lemn de culoare închisă, strane goale şi un culoar închis. Ansamblul este format din biserica fortificată şi două incinte de apărare.

Altarul clasicist conţine tabloul cu scena „Lăsaţi copii să vină la mine“ semnat de pictorul Pankratz din Rupea.

Cristelniţa este construită dintr-un capitel cu ciubuce aşezat pe un fragment de coloană, ambele provenind de la empora capelei din sec al XIII-lea, iar orga instalată în empora aflată deasupra altarului în 1723 a fost reparată în 1817 de meşterul Johann Thois din Râşnov (Rosenau). Cetatea a fost restaurată în 1970, iar din anul 1999 face parte din patrimoniul UNESCO.

Articole Similare