O asociatie de universitari din Cluj cere respingerea ordonantei privind plagiatul

O asociație din Cluj condusă de un fost profesor universitar, autorul unei cărţi despre plagiat, le cere rectorilor universităților din țară să dezaprobe ordonanta de urgenta privind renunţarea la titluri științifice.

Intr-o scrisoare deschisa, Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară sustine ca ordonanta îl exonerează de răspundere pe ‘premierul plagiator’.

Universitarii din Cluj le cer colegilor lor din tara să ia atitudine față de Ordonanța de Guvern, intrucat autonomia universitară a fost încălcată în mod vulgar, iar politicul doreşte controlul deplin al libertăţii de exprimare şi creaţie. În scrisoare se face referire și la teza de doctorat a premierului Victor Ponta, acuzat de plagiat, iar asociaţia susține că legea privind titlurile științifice este ambiguă. De asemenea, miniștrii Educației din ultimii 25 de ani sunt acuzati de apariția lucrărilor plagiate. Potrivit Asociatiei, în România există un număr de cel puţin 10.000 de lucrări publicate plagiate. Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară este condus de un fost profesor universitar din Cluj, Dorin Isoc. El ar fi încălcat regulamentele prin acordarea de note cu zecimale pentru studenţi.

Isoc a lansat în 2012 o carte despre plagiat, și a întocmit un index al operelor plagiate din România.

Amintim, Guvernul a modificat luni, prin Ordonanţă de Urgenţă, Legea educaţiei, pentru a permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta. Ministrul Educaţiei a spus că el nu cunoaşte decât un singur solicitant, premierul Ponta. În urmă cu două săptămâni, seful Guvernului îl notifica pe rectorul Universităţii Bucureşti că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003.