O afecţiune a pielii prezentă des la tineri – pitiriazisul rozat

Cauzele apariției pitiriazisului rozat nu sunt pe deplin cunoscute. Deși nu este contagioasă, un virus pare a fi implicat în dezvoltarea afecțiunii.

Există o afecțiune acută a pielii, autolimitantă, care apare frecvent la persoanele tinere și care se numește pitiriazis rozat. Se manifestă sub forma unei erupții caracteristice care debutează de obicei cu o singură pată rozalie, ovalară, cu margini reliefate, care prezintă pe suprafață scuame fine. Dimensiunile sunt peste 2 cm în diametru. După câteva zile, apare o erupție generalizată, în valuri, cu mai multe pete, mai mici decât cea inițială, în zona abdomenului, pieptului, pe brațe sau pe coapse. Pe trunchi poate avea o dispunere care conferă aspectul asemănător unui pom de Crăciun. Mai rar ajung la nivelul gâtului sau feței. De regulă, zonele respective nu provoacă mâncărimi, dar există și situații în care pitiriazisul rozat se însoțește de prurit sever. Unele persoane au manifestat înainte de afectarea pielii simptome precum dureri de cap, greață, pierdera apetitului și o stare de oboseală accentuată.

Erupţia dispare între 3 și 8 săptămâni, de regulă fără un tratament specific.

Cauzele apariției pitiriazisului rozat nu sunt pe deplin cunoscute. Deși nu este contagioasă, un virus pare a fi implicat în dezvoltarea afecțiunii.

Consultați un medic dermatolog pentru diagnosticarea pitiriazisului rozat, mai ales că erupția poate fi confundată cu cea cauzată de fungi sau cea întâlnită în psoriazis, eczeme, sifilis sau în reacțiile alergice la medicamente.