Confidenţialitate

A patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream, descoperită de Suedia. Experții cred că avariile au fost produse de explozii provocate | VIDEO

Garda de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei pentru cotidianul local Svenska Dagbladet. Experții cred că avariile au fost produse de explozii provocate, iar Rusia a cerut convocarea Consiliului de Securitate ONU. Reuniunea va avea loc vineri.

Garda de Coasta Suedeză aflată la fața locului a explicat că cea de-a patra scurgere de gaze a apărut din gazoductul Nord Stream 2, în apropiere de o gaură mai mare identificată în conducta Nord Stream 1.
Cele patru scurgeri au apărut în urma unor detonări, una dintre acestea a creat un seism cu magnitudinea de 2,3 grade.

Rusia acuză că Statele Unite ar putea fi în spatele sabotajului, așa cum l-au numit liderii Uniunii Europene și ai NATO, dar Washingtonul a replicat că această acuzație este ridicolă și face parte din propaganda Moscovei.

Invitat la emisiunea Piața Victoriei, profesorul universitar Armand Goșu a explicat că un atentat de asemenea dimensiuni la adresa infrastructurii europene nu poate fi realizat de oricine:

„Conducta se află la 80-100 de metri adâncime, nu se pune problema ca niște scafandri să fi coborât cu o rucsace cu 100 de kg de trotil, să fi montat, de ce? Cineva care are submarin sau are instalații mari, asta nu poate decât un stat să facă. Ori, ce state era interesat să…? Păi niciun stat european nu era interesat. Păi dacă Germania pierduse speranța că Putin va mai exporta gaz prin Nord Stream 1, nu era Germania nebună să arunce în aer conducta de gaz.”

Consiliul de Securitate al ONU va discuta vineri despre avarierea celor două gazoducte ce leagă Rusia de Germania.

Citește și: Spargerea gazoductelor Nord Stream 1 și 2 au fost intenționate, spune Josep Borrell. UE va răspunde ferm la avaria care afectează Europa | AUDIO

Foto: Colaj video Twitter