Confidenţialitate

Numeroase evenimente la Iaşi, în timpul Serilor Filmului Românesc 2016

Festivalul de film Serile Filmului Românesc, ediţia a VII-a, iniţiază o serie de evenimente cu specific muzical de film şi vizionări de documentar despre viaţa criticului de film Irina-Margareta Nistor.

Evenimentele vor fi găzduite de Underground The Pub Iaşi.

Printre documentarele care vor fi proiectate în cadrul evenimentelor SFR se numără “Balta Albă”, al cărui regizor este Silviu Munteanu, dar şi “Viaţa între două filme”, care prezintă un mic fragment din odiseea uneia dintre cele mai fine cunoscătoare a celei de a şaptea arte din România. Împreună cu Irina-Margareta Nistor, spectatorul porneşte într-o excursie în lumea magică a filmului și a teatrului într-un film despre filme.

Sâmbătă, pe 7 mai, organizatorii au gândit un eveniment complex – “Cineacordeon – de la filmul mut la musical, cu Medeea Marinescu”.

Recunoscut drept cel mai bun acordeonist de jazz al momentului, artistul Emy Drăgoi se face remarcat constant și prin ineditul și valoarea unor ample proiecte muzicale. “Cineacordeon” este un asemenea proiect, care propune publicului, în cadrul unui spectacol complex, o călătorie muzicală începută în epoca filmului mut și a genialului actor Charlie Chaplin și care ajunge la acordurile unor partituri din celebre creații cinematografice moderne.

În prima parte a spectacolului, pe scenă apar Emy Drăgoi și un acordeon personalizat nu numai cu blazonul sau interpretativ, dar și prin virtuozitatea tehnică – recunoscută la nivel național și internațional – și farmecul unor reinterpretări ale unor teme muzicale ce aduc în atenția publicului parfumul unor vremuri apuse, la care fac trimitere imaginile cinematografice derulate sub privirile spectatorilor.

Utilizând atât proiecția primelor scurtmetraje (de la realizarea cărora în 2016 se împlinesc 100 de ani!) mute ale genialului Charlie Chaplin (cele care conțin in nucce toate gag-urile dezvoltate ulterior în lungmetraje) dar și teme muzicale ale aceluiași Charlie Chaplin, Emy Drăgoi improvizează jazz-istic la acordeonul personalizat, pe ritmul cinematografic al secvențelor.

Rezultatul nu poate fi decât unul plin de emoție, farmec și umor, pentru că aduce parfumul unei epoci considerată apusă, foarte aproape de spectatorii de orice vârstă sau pregatire, surprinzând prin „consonaţă sunet live – imagine de arhivă” și creând impresia prelungirii peliculei în scenă sau participarii muzicianului la film.

Cea de-a doua parte a spectacolului completează și dă caracter unitar propunerii artistice făcute publicului sub genericul Cineacordeon, lui Emy Drăgoi și acordeonului sau li se alătură cunoscuta actriță Medeea Marinescu – unul dintre copiii-minune ai filmului românesc care, spre deosebire de ceilalți, odată cu trecerea anilor, nu s-a pierdut în uitare ci este una dintre cele mai apreciate actrițe de teatru și film din generația ei.

Alături de cei doi, pe scenă se va alătura o vioară magică, la care Bianca Drăgoi va cânta melancolia muzicii de film și contrabasul fermecat mânuit cu virtuozitate de Stefano Priori, acompaniați de chitaristul Robert Cina.

Din acest moment, cortina se ridică simbolic către lumea muzicii de film și a temelor muzicale purtând semnături ale unor compozitori renumiți, de la Charlie Chaplin la Michel Legrand sau Francis Lai.

Cunoscătorii vor recunoaște acorduri din filmele “Casablanca” sau “Smile”, dar și din peliculele românești “Pistruiatul” sau “Maria Mirabela”, precum și acordurile sonore din filmul “Ciuleandra”. Toți ceilalți vor descoperi un univers muzical care cu siguranță îi va cuceri, așa cum se întâmplă cu fiecare dintre incursiunile muzicale ce poartă semnătura artistică a interpretului și compozitorului Emy Drăgoi.

Duminică, 8 mai, participanţii la SFR vor avea parte şi de un concert Partizan. Cunoscută drept Timpuri noi, trupa își schimbă numele în Partizan atunci când Dan Iliescu părăsește formația. În locul acestuia va veni Răzvan Moldovan, „fratele” lui Artan. Cu toate acestea, povestea formaței începe încă din 1982, când i-au pus bazele Artan și Răzvan Moldovan. Stilul muzical nu s-a schimbat, devenind o continuare a fostei trupe rock, care cântă despre oameni, țară… despre popor. Totul îmbrăcat într-o muzică electronic – rock – post punk, de o agresivitate unică în România.

Programul complet poate fi găsit pe www.festivalsfr.ro