Numele vehiculate pentru administrația Donald Trump

Lista cu posibili membri ai administraţiei lui Donald Trump pare să fie o răsplată pentru cei care i-au fost loiali pe parcursul campaniei electorale.

Pentru progresişti, însă, viitorul cabinet se anunţă unul al „ororilor”, care va da ţara înapoi cu opt ani în politica internă şi externă, relatează AFP şi Reuters.

De asemenea, în funcții de secretari ar putea fi numiți bancheri și oameni de afaceri,  apropiați ai președintelui ales.

Rudy Giuliani

Spre deosebire de cea mai mare parte a elitei Partidului Republican, fostul primar al New Yorkului l-a susţinut întotdeauna pe Trump. Recompensa pentru o astfel de loialitate ar putea fi postul de Procuror General pentru fostul procuror de district, care a luptat împotriva infracţionalităţii din Gotham în anii ‘80.

Newt Gingrich

Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor a fost un susţinător loial al lui Trump. Însă declaraţiile sale dure şi atacurile personale la adresa familiei Clinton l-au făcut pe Trump să ezite în a-l numi candidat la vicepreşedinţie.

Conflictul dintre Gingrich şi Clinton s-a accentuat după ce republicanul a condus o campanie pentru demiterea lui Bill Clinton în 1998.

După victoria lui Trump în alegeri, fostul congresman de Georgia ar putea fi recompensat cu funcţia de secretar de stat, ceea ce ar avea implicaţii majore pentru politica externă americană şi pentru rolul Washingtonului în comunitatea internaţională.

John Bolton

Numele fostului ambasador american la ONU este vehiculat de asemenea pentru a prelua conducerea diplomaţiei. Bolton la conducerea diplomaţiei americane le dă fiori reci diplomaţilor din întreaga lume. El a fost unul dintre stâlpii  doctrinei neoconservatoare care a marcat politica externă a fostului preşedintele George W. Bush. Potrivit majorităţii analiştilor, efectele acesteia sunt resimţite încă în Orientul Mijlociu.

Chris Christie

Guvernatorul de New Jersey Chris Christie a fost un susţinător înfocat al lui Donald Trump pe tot parcursul campaniei. El se confruntă, însă, cu probleme judiciare în scandalul Bridgegate.

Potrivit acuzaţiilor, membrii echipei guvernatorului de New Jersey au pus în pericol populaţia în septembrie 2013, când au ordonat închiderea unor benzi de circulaţie către Podul George Washington, pentru a pedepsi un primar democrat care nu îl sprijinise pe Christie. Acesta din urmă a negat că ar fi avut informaţii despre măsură.

Trump nu este descurajat, însă, de scandaluri, astfel că numele lui Chris Christie este încă în cărţi pentru o funcţie importantă în noua administraţie.

Ben Carson

Fostul rival al lui Trump în alegerile primare, neurochirurgul Ben Carson, ar putea fi numit Chirurg General în noua administraţie. Trump l-a numit în trecut un chirurg „strălucit”, dar pentru americanii din clasa de mijloc, care vor îngrijire medicală accesibilă, ar putea fi o dezamăgire.

Într-un interviu acordat Politico înainte de alegeri, Carson a afirmat că încă mai negociază ce rol va juca în viitoarea administraţie. El era, însă, destul de sigur că va ajuta la crearea unui plan care să înlocuiască Obamacare.

Forrest Lucas

În timpul campaniei electorale, Trump a promis mai mulţi lideri din sectorul privat în cabinetul său, iar directorul din industria petrolului Forrest Lucas se află în capul acestei liste. Cofondatorul companiei de produse petroliere Lucas Oil este vehiculat pentru funcţia de secretar de Interne. În această poziţie, el s-ar ocupa de managementul terenului, de parcurile naţionale şi de rezervaţiile naturale, ceea ce, potrivit AFP, este un scenariu de coşmar pentru activiştii pentru protecţia mediului.

Michael Flynn

Generalul în retragere Michael Flynn ar putea deveni consiliderul lui Trump pentru securitate naţională, spun surse citate de Reuters.

Flynn, fost director al Agenţiei pentru Informaţii pentru Apărare, a jucat un rol important în campanie şi l-a prezentat de multe ori pe Trump la mitingurile electorale. De asemenea, el l-ar fi consiliat pe republican pe teme de politică externă.

Are o influenţă liniştitoare asupra lui Trump”, a spus o sursă apropiată discuţiilor pentru formarea noii echipe.

Jeff Sessions

Jeff Sessions, senator de Alabama şi unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai lui Trump în Congresul american, este luat în calcul pentru un rol important, poate chiar de secretar al Apărării, spun surse citate de Reuters.

Reince Priebus

Şeful Comitetului Naţional Republican, Reince Priebus, unul dintre consilierii omului de afaceri new-yorkez, este luat în calcul ca şef de cabinet la Casa Albă.

Un adjunct al lui Priebus, strategul Sean Spicer, ar putea deveni purtător de cuvânt.

Mike Rogers

Mike Rogers, fost preşedinte al Comisiei permanente a Camerei Reprezentanţilor pentru servicii de informaţii, ar putea deveni director CIA.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS