Confidenţialitate

Numărul intervențiilor Salvamont, în creștere: 30 într-o singură zi. Salvatorii montani intervin pentru recuperarea a doi turiști căzuți într-o zonă abruptă din masivul Godeanu

Intervenție în plină desfășurare a salvamonitiștilor din Gorj pentru salvarea a doi turiști accidentați în zona lacului Valea lui Iovan din masivul Godeanu.

Drumul este foarte accidentat, iar la locul evenimentului a fost timis și un elicopter SMURD – a spus la Europa FM șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”E vorba de două persoane accidentate, prăbușite într-o zonă destul de abruptă. Avem două echipaje de salvamontiști în zonă, un elicopter care se îndreaptă către locul evenimentului, sperăm să ajungem la timp. Nu știm care sunt afecțiunile sau cât de grave sunt afecțiunile celor două persoane pentru că legătura telefonică a fost foarte slabă, dar sperăm să soluționăm cu bine aceste cazuri”, a menționat Sabin Cornoiu.

În ultimele 24 de ore, la dispeceratul Național Salvamont, s-au primit 28 de apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor.Au fost salvate 39 de persoane, 9 dintre ele fiind transportate la spital.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful Salvamont România: “Sunt destul de multe cazuri, fie din cauza practicării unor activități montane sau sporturi montane cu echipament neadecvat, cu pregătire necorespunzătoare, fără să aibă un ghid sau un partener de activitate pregătit corespunzător și de aici apar aceste evenimente. Sau se abordează trasee de drumeție pentru care nu suntem pregătiți, care sunt mult mai lungi decât capacitatea noastră fizică, se intră în noapte, nu avem informații suficiente despre aceste trasee care poate sunt afectate de ultimele ploi sau viituri și acest lucru îngreunează înaintarea sau provoacă accidente, deci factorii sunt multipli. 

Salvamontiștii le recomandă turiștilor să țină mereu cont de vreme atunci când aleg traseele montane.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Cei care merg pe munte și ies în zona alpină înaltă trebuie să înțeleagă că aici sunt expuși tot timpul la efectul razelor solare care sunt mult mai puternice la altitudine și care ne afectează mult mai mult. În primul rând, trebuie să ne protejăm cumva, cu creme solare, cu o pălărie, pentru că stând ore întregi expuși la temperaturile ridicate, cu siguranță, capacitățile noastre fizice vor fi afectate. Mai mult de atât, când suntem pe munte, la altitudine și vedem că vine o furtună mare către noi cu descărcări electrice, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să nu abordăm o cale rapidă de retragere din creastă, pe zone necunoscute, să nu încercăm să intrăm pe văi pe care nu le cunoaștem pentru că oricând aici putem fi surprinși de viitură, ne putem bloca în anumite săritori, deci trebuie să mergi numai în locuri pe care le cunoaștem”, spune șeful Salvamont România.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de vijelii și grindină valabilă până luni dimineața, la ora 10.00, în zonele de munte, în vest Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei.

În aceste zone va ploua torențial, vor fi descărcări electrice, vântul va sufla cu peste 80 de kilometri la oră și va cădea grindină. Cantitățile de apă vor fi de 30-40 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 50-80 de litri pe metru pătrat.

(Sursa foto: Facebook Salvamont România)