Numarul cazurilor de tuberculoza, in scadere

Numarul cazurilor de tuberculoza este in scadere in Romania, dar inca la o diferenta imensa comparativ cu restul tarilor europene. Avem de pana la 8 ori mai multi bolnavi de tuberculoza decat media europeana.

Anul trecut s-au inregistrat 82 de cazuri la suta de mii de locuitori. Exista judete unde numarul cazurilor este undeva la 145 la suta de mii de locuitori – in Dolj, Mehedinti, Olt. Mai putine cazuri se inregistreaza in Harghita, Covasna si Sibiu.

Tuberculoza este o boala infectioasa si contagioasa, care se transmite prin respiratie. Ne putem imbolnavi daca stam cateva ore cu o persoana infectata. Un pacient cu tuberculoza contagioasa poate infecta, intr-un an – pana la 15 persoane.

Simptomele bolii sunt: tuse persistenta, care dureaza mai mult de 3 saptamani, febra, transpiratii, pierderea apetitului alimentar, pierdere in greutate, tuse cu sange.

Tuberculoza poate afecta orice parte a organismului, dar in 90% din cazuri ea se localizeaza la plamani.
Marea majoritate a persoanelor bolnave de tuberculoza pot fi vindecate cu un tratament ieftin care dureaza sase luni.

Numai dupa cateva saptamani de tratament boala nu este contagioasa si apare o imbunatatire a starii pacientilor.Netratata insa, boala poate ucide.

Boala este adesea legata de saracie, de conditiile precare de viata.

In Romania, tratamentul este gratuit, la fel si investigatiile pentru depistarea bolii.

Cei care nu urmeaza tratamentul sau nu il iau pe cel corect, risca sa dezvolte o rezistenta la medicamente.

Este nevoie de tratamente in care se combina pana la 7 medicamente, administrate chiar si 30 de luni.