Nu mai putem posta fotografii fără a cere acordul autorului

 Curtea Europeană de Justiție a decis că de acum înainte avem obligația de a cere permisiunea autorului înainte de a posta o fotografie, chiar dacă aceasta este accesibilă gratuit pe un alt site.

Instanța europeană a fost sesizată de Curtea de justiţie din Germania în procesul dintre un fotograf, Dirk Renckhoff, şi statul Renania de Nord – Westfalia.

O elevă a descărcat de pe internet , pentru un proiect şcolar, o fotografie a lui Renckhoff, postată cu acces liber pe un site de călătorii. Imaginea a fost postată ulterior şi pe site-ul şcolii.  Renckhoff a acționat în instanță, motivând că postarea fotografiei pe site-ul şcolii îi încalcă drepturile de autor. El a cerut despăgubiri de 400 de euro.

În  virtutea directivei europene privind drepturile de autor, şcoala ar fi trebuit să obţină acordul fotografului  înainte de a publica fotografia. Așadar, Curtea a decis în favoarea lui Renckhoff.

Obligația de a cere autorizaţia autorului înainte de orice nouă publicare rămâne valabilă chiar dacă imaginea a fost publicată pe un site de călătorii, fără restricţii de a fi descărcată, a mai precizat Curtea.

Situaţia ar fi fost diferită dacă imaginea aleasă drept ilustraţie de elevă ar fi fost postată cu un hiperlink care ar fi trimis la site-ul de călătorii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS