Confidenţialitate

Novak Djokovic, expluzat din Australia

Tenismenul sârb Novak Djokovic a fost expulzar din Australia, duminică, la câteva ore după anularea vizei sale de către Curtea Federală.

Sportivul a fost îmbarcat într-un avion pe relația Melbourne – Dubai.

Ca urmare a expulzării sale, liderul ATP nu va putea participa la Australian Open, unde viza un al 21-lea titlu de Mare Şlem.

Verdictul federal a urmat unei decizii unanime a celor trei judecători care au participat la audierea cazului.

Novak Djokovic s-a declarat “extrem de dezamăgit” de sentință.

“Tentativa de asasinare a celui mai bun sportiv din lume s-a încheiat. 50 de gloanţe în pieptul lui Novak. Ne vedem la Paris”, a opinat tatăl jucătorului, Srdjan Djokovic.

Novak Djokovic a fost victima “unei vânători de vrăjitoare în adevăratul înţeles al cuvântului, împotriva unei persoane şi a unei ţări”, a declarat duminică preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, care l-a susţinut ferm pe jucător după izbucnirea scandalului ce a dus la expulzarea acestuia.

“Decizia de astăzi (…) marchează sfârşitul unei serii de evenimente profund regretabile. În cele din urmă, deciziile autorităţilor juridice cu privire la problemele de sănătate publică trebuie respectate. Este nevoie de mai mult timp pentru a face un bilanţ al faptelor şi pentru a trage învăţămintele din această situaţie. Indiferent de cum s-a ajuns în acest punct, Novak este unul dintre cei mai mari campioni ai sportului nostru, iar absenţa sa de la Australian Open este o mare pierdere. Ştim cât de agitate au fost ultimele zile pentru Novak şi cât de mult şi-a dorit să-şi apere titlul la Melbourne. Îi dorim numai bine şi aşteptăm cu nerăbdare să-l revedem curând pe teren. ATP continuă să recomande cu tărie vaccinarea tuturor jucătorilor”, a transmis Asociaţia Tenismenilor Profesionişti (ATP) într-un comunicat.

Saga Djokovic, în Australia

Pe 5 ianuarie, la momentul sosirii în Australia, tenismenul a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obţinută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autorităţile australiene pentru Covid, a fost revocată.

Luni 10 ianuarie, Novak Djokovic a obţinut în justiţie anularea deciziei de revocare a vizei.

Sârbul a recunoscut, miercuri, că a comis o “eroare umană, cu certitudine nu intenţionată” în declaraţia sa de călătorie făcută în faţa autorităţilor australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greşită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia.

Novak Djokovic deţine recordul de titluri de Mare Şlem câştigate (20), împreună cu Rafael Nadal şi Roger Federer, amintește Agerpres.

Sârbul este şi deţinătorul recordului de titluri cucerite la Australia Open (nouă) şi campionul en titre.