Noutăți la alegerile parlamentare: Activitatea în secţiile de votare va fi înregistrată audio-video, după ora 21.00

Alegerile parlamentare de duminica vin cu o serie de noutati. Una dintre ele: activitatea în secţiile de votare va fi înregistrată audio-video, neîntrerupt, după ora 21.00 când se închid secţiile şi până ce toţi membrii acestei părăsesc secţia.

Potrivit Serviciului pentru Telecomunicaţii Speciale, inregistrarile vor fi realizate cu tablete securizată, de către un operator de calculator, dintr-un punct fix. Inregistrarile vor fi stocate apoi pe hard-disckuri, ce vor fi pastrate la sediul STS. Acestea pot fi cerute doar de catre Biroul Electoral Central sau de organele de cercetare penala, in cazul in care exista suspiciuni de afrauda. Filmarile vor putea fi folosite ca probe in justitie.

Filmările vor fi păstrate trei luni, după care vor fi distruse, împreună cu dispozitivele de stocare pe care se află.
O alta noutate – faţă de alegerile din iunie, toate procesele verbale, completate electronic, vor fi publicate automat de sistem, începând cu ora 12.00 noaptea, fără intervenţie umană, pe siteul Biroului Electoral Central.

Actualul scrutin este informatizat complet. La sediul STS a fost creat un call center, unde 100 de angajati ai Serviciului acorda asistenta operatorilor aflati in sectiile de votare. A fost creat si un sistem de monitorizare a tutor celor aproape 19.000 de tablete existente in toate sectiile de votare din Romania si diaspora. Astfel, daca apare o defectiune, un operator din call center va fi instiintat si va lua legatura cu persoana din sectia de votare care introduce datele in tableta electronica.

A fost schimbat şi tipul de plic folosit pentru strângerea şi transportul ştampilelor. Plicurile folosite duminică sunt unele transparente, ce se ştampilează la început iar la final se sigilează.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS