Confidenţialitate

Noul director al Poștei Române a făcut plângere penală la DNA împotriva fostelor conduceri

Elena Petraşcu, numită luna trecută director general interimar al Poștei Române, a trimis corpul de control la filiala Broker de Asigurare, iar în urma neregulilor găsite a făcut plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), împotriva fostei conduceri.

Cea mai mare neregulă găsită este legată de banii destinaţi majorării capitalului social al filialei, de 1.8 milioane lei, care au fost deturnaţi şi folosiţi în alte scopuri.

Plângerea penală îi vizează, între alții, pe Alexandru Petrescu, în trecut director general al Poştei şi pe Dante Stein, fost preşedinte Consiliului de Administrație al instituției.

Managementul, împreună cu Consiliul de Administraţie şi Adunarea Generală a Acţionarilor Broker-ului, au decis să utilizeze banii în alte scopuri, de exemplu pentru plata salariilor.

Mai precis, a fost deturnare de fonduri”, adaugă directorul general al Poştei Române, Elena Petraşcu.

Ea consideră că dacă Broker de Asigurare s-ar repune pe picioare, ar reprezenta o şansă de relansare pentru Poştă, asemeni modelului italian.

Având în vedere că banii daţi în 2015 pentru majorarea capitalului social nu au mai ajuns acolo, am purtat discuţii cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi ai Ministerului Comunicaţiilor, ca să vedem ce se poate face legat de acele sume”, a precizat șefa Poştei Române.

De asemenea, corpul de control a fost trimis și pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu suma respectivă şi care sunt persoanele vinovate de faptul că majorarea de capital nu a mai avut niciodată loc.

Din raport a reieşit că fostele conduceri se fac vinovate de faptul că acea capitalizare a Brokerului nu a fost făcută.

Printre aceștia, Alexandru Petrescu, Andrei Stănescu, Viorel Motoroiu, Cătălin Radu, Benoit Pleska, Dante Stein, Bogdan Patriniche, Bogdan Matei.

Prejudiciul este de 1,8 milioane lei, reprezentând sumele destinate capitalizării, la care se adaugă penalităţi calculate pe zi de întârziere din 2015 până în 2017.