Noul Cod Fiscal – in prima lectura – la Guvern

Guvernul va discuta astăzi, în primă lectură, proiectul de lege privind noul Cod Fiscal. De asemenea, va fi analizat proiectul Codului de procedură fiscală.

O analiză publicată de Economica.net arată că principalele modificări din noul Cod Fiscal ar putea fi eliminarea impozitului pe dividende, eliminarea pragurilor de impozitare pe clădirile suplimentare (în prezent impozitul pe locuințe se dublează de la a doua locuinţă aflată în proprietate), acordarea posibilităţii autorităţilor locale să majoreze cu 50% pe an impozitele locale – precum și introducerea unor contribuţii sociale pe drepturi de autor, şi alte plăţi pe profesii liberale similare, similare salariului.

Noul Cod Fiscal se va afla în dezbatere publică până la jumătatea acestui an. Apoi – ar trebui să fie adoptat la 6 luni după dezbatere -adică la 1 ianuarie 2016, când Taxa pe Valoare Adăugată ar urma să scadă la 19 %, după cum anunța premierul. TVA reprezintă 7,5 % din veniturile adunate la bugetul statului. Cât despre contribuţiile sociale plătite de angajaţi şi de angajatori (pentru șomaj, sănătate și pensie) – acestea reprezintă 8,5% din Produsul Intern Brut.