Confidenţialitate

Noul amendament adoptat de Camera Deputaților: Discriminarea pe baza opiniei sau apartenenței politice poate fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani | AUDIO

Camera Deputaților a adoptat aseară un amendament la un articol din Codul Penal care prevede că și discriminarea pe baza opiniei ori apartenenţei politice poate fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Amendamentul a fost votat anterior într-o formă asemănătoare și de Senat, iar acum modificarea merge la promulgare la Președintele României.

USR spune că va contesta această modificare prin care orice tip de discriminare poate deveni infracțiune, spune purtătorul de cuvânt al formațiunii, Ionuț Moșteanu: „Ne vom uita exact pe toate argumentele care pot sta în picioare la CCR. În momentul acesta nu avem nevoie de acest proiect de lege”.

Anca Grădinaru: Totuși, amendamentul de la Camera Deputaților este aproape similar cu cel de la Senat, votat în toamnă, doar că s-a scos o sintagmă care nu era clară. Nu ați reacționat când amendamentul s-a votat la Senat.

Ionuț Moșteanu:Este adevărat că nu am reacționat când s-a votat la Senat, însă acum, colegii mei juriști privind atent acest proiect, au considerat că – și uitându-ne și la cum arată lucrurile în momentul acesta și uitându-ne la toate tentativele acestea de a cenzura pur și simplu opinia publică în perioada asta – credem că este inoportun”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Europa FM a cerut și părerea profesorului de Drept Vlad Soare cu privire la modificarea decisă de Parlament. El spune că limita când vine vorba de încadrarea unei fapte, pentru a fi pedepsită, pot fi foarte mici.

Vlad Soare: Poate fi un lucru care să degenereze, dar în același timp poate fi și un lucru care devine din ce în ce mai important în perioada aceasta. Va fi atrasă răspunderea penală. Este nevoie de o anumită gravitate a faptelor. Voi da un exemplu: dacă Ionescu zice despre cineva că este prost, atunci Ionescu va răspunde civil. În schimb, dacă Ionescu zice despre o minoritate că trebuie să dispară, atunci același Ionescu va răspunde penal. Problema este că nu e ușor să faci o diferențiere foarte clară între situații întrucât nu toate sunt la fel de evidente ca cele din exemplul meu. Și atunci poate exista riscul să se nască anumite abuzuri.

Anca Grădinaru: În acest moment, președintele României mai poate întoarce această modificare la Parlament?

Vlad Soare: Fiind o modificare de substanță care adaugă la decizia pe care a dat-o Curtea Constituțională în această speță, atunci există posibilitatea să se invoce alte argumente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Sursa foto: Unsplash / Scott Graham

Citește și: Premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei merg la Kiev în semn de solidaritate pentru Ucraina | AUDIO