Nouă poluare cu iod radioactiv la groapa de gunoi Glina

Un nou pericol de poluare, de această data cu iod radioactiv, pentru localnicii din jurul gropii de gunoi Glina, mai ales pentru cei care au case și gospodarii aflate la mai puțin de 100 de metri față de acest focar.

În urmă cu puțin timp a avut loc o poluare cu iod radioactiv anunțată chiar de către societatea Ecorec SA care administreaza groapa de gunoi Glina și care informa prin adresa nr. 877/22.10.2018 agenții economici și Primaria Sectorului 2 că au fost aduse în incinta gropii de gunoi Glina deșeuri care conțin iod radioactiv, încălcându-se legislația în vigoare.

Conform specialiștilor, iodul radioactiv reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor prin fenomenul de răspândire a izotopilor radioactivi eliberați în atmosferă la o distanță de sub 1000 metri față de case și gospodării.

Autoritățile române nu au comunicat nicio măsură până în prezent pentru detectarea creșterii nivelului de iod radioactiv în zona limitrofă, știind cu toții că sunt gospodării și case aflate la mai puțin de 70 de metri, față de cei 1000 de metri prevăzuți de lege, de groapa de gunoi Glina, care reprezintă focarul de poluare.

Poluarea cu iod radioactiv face parte dintr-un șir de poluări și incendii care au avut loc la groapa de gunoi Glina, ultima poluare care a fost puernic mediatizată fiind cea legată de deșeurile toxice provenite de la Aro Câmpulung care au fost amestecate cu deșeurile municipale. Autoritățile române nu au luat măsuri pentru protejarea locuitorilor din jurul gropii de gunoi Glina dar și a bucureștenilor din cartierele limitrofe și, mai mult, pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov exista procedura pentru reinnoirea/prelungirea autorizaţiei ECOREC SA.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare