Noua conducere ANRE votată cu scandal în Parlament

A fost votată noua conducere a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei: președintele, un vicepreședinte și  doi membri în Comitetul de reglementare al ANRE.

Pentru următorii 5 ani, deputatul PSD Dumitru Chiriţă va conduce instituția. Votul a fost secret, cu buletine.

Au fost 220 de voturi “pentru” și 79 “împotrivă”, vicepreședinte — Nagy Bege Zoltan, cu 220 de voturi “pentru” și 79 “împotrivă”.

În calitate de membri ai Comitetului de reglementare al ANRE au fost aleși Cornelia Sulger, cu 219 voturi “pentru” și 80 “împotrivă” și Gheorghe Gabriel Gheorghe, cu 219 voturi “pentru” și 80 “contra”.

ȘEDINȚĂ CU SCANDAL ÎNTRE OPOZIȚIE ȘI PREȘEDINTELE SENATULUI 

Ședința reunită a Camerei Deputaților și a Senatului a fost marcată de schimburi dure de replici între reprezentanţii opoziţiei şi preşedintele de şedinţă, Călin Popescu Tăriceanu.

Opoziția, formată din USR și PNL  a acuzat partidul aflat cu guvernare că face numiri politice în fruntea instituțiilor statului.

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a spus că, după Curtea de Conturi și Avocatul Poporului, și ANRE se adaugă la „butoniera politică a PSD”.

Azi se votează completarea structurii ANRE şi parlamentarii PNL nu înţeleg de ce trebuie să mai dăm vot în plen. Era suficientă decizia CExN sau declaraţia Parlamentului prin care asumaţi că adăugaţi ANRE la butoniera politică a instituţiilor controlate de PSD. Partidul stat a începtu întâi cu Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, ASF…”, a spus Turcan. Președintele de ședință, Călin Popescu Tăriceanu, i-a tăiat microfonul deputatei PNL, pe motiv că face declarații politice. „Domnule preşedinte, sunteţi abuziv. Voi sta aici până când vă reveniţi”, a replicat Turcan lui Tăriceanu.

În replică, Tăriceanu a spus:

Confundaţi Parlamentul cu o piaţă publică. Respectaţi Regulamentul, altfel voi fi nevoit să cer chestorilor să facă ordine”. După mai multe insistențe, Raluca Turcan și-a încheiat discursul, acuzând PSD de transformarea ANRE într-o ”marionetă politică”.

La rândul său, liderul deputaților PMP, Eugen Tomac a spus: Şi Năstase s-a străduit să închidă toate microfoanele şi nu l-a ajutat la nimic. Nu ăsta ar trebuie să fie comportamentul nostru aici. Ne uităm cu îngrijorare la această abordare cu privire a rolul pe care îl atribuiţi instituţiilor din subordinea Parlamentului. Şi Năstase şi-a dorit un control asupra instituţiilor şi nu i-a folosit la nimic”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS