Nou spectacol la TNB: ”Angajare de clovn”, de Matei Vișniec

Spectacolul ”Angajare de clovn”, de Matei Vişniec şi regizat de Ion Caramitru, se va juca în zilele de 16, 17 şi 18 decembrie la Sala Studio a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Spectacolul va fi pus în scenă la Sala Studio, una din cele mai ofertante săli de teatru din Bucureşti din punct de vedere sceno-tehnic, potrivit reprezentanţilor TNB.

Piesă îndrăgită deopotrivă de regizori şi de spectatori, ”Angajare de clovn” vorbeşte nu doar despre fascinaţia în faţa miraculoasei lumi a circului, ci şi despre dorinţa fiecăruia de a-i pătrunde tainele.

Trei clovni bătrâni se reîntâlnesc în faţa unui anunţ de angajare, atârnat de o uşă ce se încăpăţânează, în chip misterios, să rămână închisă.

“Clovnul este personajul care râde plângând şi plânge râzând, iar în tradiţia Europei măscăricii şi bufonii au fost uneori singurele personaje de la curţile regilor şi ale nobililor care aveau voie să spună adevărul, ba chiar să-şi ironizeze stăpânii şi să-şi râdă de mai-marii lumii. Pe clovni i-am văzut şi ca nişte purtători de oglinzi sparte în care se reflectă strâmb lumea reală. Iar uneori ei pot fi şi sadici, ba chiar monstruoşi, atunci când societatea ne transformă pe toţi în clovni debili şi fără talent, în marionete ale societăţii de consum (după ce am fost marionete ale unor dictatori)”, scrie Matei Vişniec.

”Angajare de clovn” este o piesă despre artişti şi despre spectatori, de ieri şi de azi, de aici şi de aiurea, într-o montare susţinută de trei tineri actori ai TNB: Petre Ancuţa, Emilian Mârnea, Florin Călbăjos.

Montarea semnată de Ion Caramitru este întregită de o echipă de creaţie: decorul – Florilena Popescu Fărcăşanu, costumele – Liliana Cenean, light design – Chris Jaeger, coregrafia – Florin Fieroiu.