Confidenţialitate

Nou scandal în sistemul sanitar: 8 falși fizicieni ar lucra în spitale | AUDIO

Un nou scandal zguduie sistemul sanitar.

8 falși fizicieni medicali ar lucra în spitale din țară și tratează bolnavi de cancer, deși nu au pregătire specială, susţine Colegiul de profil.

Vicepreşedintele Marin Bodale declară: “La nivelul Colegiului, au încercat mai multe persoane să se înscrie . Am constatat că nu au pregătire în fizică medicală, ci în alte domenii … inginerie, bioinginerie sau chimie tehnologică. Le-am respins cererea de înscriere ca membru activ. Au escaladat însă acest lucru și au început să practice profesia de fizician medical, deși nu aveau o pregătire în fizică medicală. În momentul de față avem în București, la Arad, Bacău, la Alba Iulia”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Falșii fizicieni medicali se ocupă de bolnavii de cancer, chiar dacă ei sunt ingineri, de fapt, și nu au cum să se priceapă la boli oncologice”, mai spune Marin Bodale. “Anterior au fost ingineri și brusc le-au făcut expert în fizică medicală, fără o recunoaștere, fără procedură …un cetățean străin, care a părăsit deja țara, și alți 7 români – care lucrează în continuare în unități medicale din București.  Ei calculează doza administrată pacientului în radioterapie și radiologi de diagnostic. Această doză este calculată prin calcule matematice, prin parametri fizici pe care îi măsoară  fizicianul medical. Cei din inginerie nu au o astfel de pregătire”, adaugă el.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Rămâne un mister, însă, de ce Direcțiile de Sănătate Publică au dat drept de liberă practică unor astfel de persoane fără să le verifice la Colegiul fizicienilor medicali, mai spune Marin Bodale:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ACTUALIZARE: Ministerul Sănătăţii susţine că, din verificările făcute, acuzaţiile nu se susţin.