Confidenţialitate

Norvegia: Opoziţia laburistă câştigă alegerile legislative

Condusă de laburistul Jonas Gahr Store, opoziţia de stânga norvegiană a câştigat, luni, alegerile legislative dominate de soarta activităţilor petroliere din ţară, relatează AFP.

Cele cinci partide de opoziţie ar urma să câştige 104 din cele 169 de locuri din Storting, Parlamentul unicameral de la Oslo, suficient pentru a disloca coaliţia de dreapta a conservatoarei Erna Solberg, indică proiecţiile realizate începând de la voturi anticipate.

Cu 88 de locuri în acest moment, laburiştii lui Jonas Gahr Store, probabil următorul prim-ministru, ar fi chiar pe cale să obţină o majoritate absolută cu aliaţii lor preferaţi, Partidul de Centru şi Stânga Socialistă, fără a mai avea nevoie de alte două forţe ale opoziţiei, ecologiştii din cadrul MDG şi comuniştii din Rodt.

Acest lucru ar trebui să faciliteze negocierile pentru formarea unui guvern de coaliţie, care totuşi promit să fie de durată şi delicate.

MDG, în special, şi-a condiţionat sprijinul de încetarea imediată a exploatării petroliere din ţară, cel mai mare exportator de hidrocarburi din Europa de Vest, un ultimatum respins de Store.

O schimbare către stânga ar alinia guvernul de la Oslo cu celelalte ţări nordice, Danemarca, Suedia şi Finlanda.