Confidenţialitate

Norul de cenuşă rezultat din erupţia vulcanului din Insulele Canare a intrat, deja, în România

Norul de cenuşă rezultat din erupţia vulcanului din Insulele Canare a intrat, deja, în România și va dispărea spre jumătatea acestei săptămâni, au anunțat meteorologii.

Ploile prognozate nu vor antrena la sol particulele de dioxid de sulf. Norul de cenuşă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic şi de particule fine, solide, de magmă pulverizată, solidificată şi răcită.

Luni, 27 septembrie, ar urma să se înregistreze cea mai mare concentraţie de dioxid de sulf.

Concentraţia mare este între 5 şi 10 kilometri, chiar deasupra norilor, explică meteorologii, în timp ce la sol, valoarea este mică.

Din acest motiv, acest nor de cenușa vulcanică nu o să ne afecteze prea mult, au explicat reprezentanții ANM.
Aceștia au precizat că norul se va disipa spre jumătatea săptămânii.

Estimarea ANM este că baza norilor va fi undeva sub 5-7 km şi atunci, ploile nu vor antrena particulele de dioxid de sulf.
Ministerul Mediului a anunţat că norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul țării până marţi şi că echipamentele de detecţie nu au înregistrat până la acel moment creşteri ale valorilor de poluare.

Conform datelor existente pe portalul calitateaer.ro, la ora actuală concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor se încadrează în limite normale, la nivelul întregii ţări.

Foto/ Pixabay