Confidenţialitate

Noile legi ale Educației: Profesorii acuzați de comportament violent vor fi scoși de la cursuri pe perioada cercetării, dar vor beneficia de salariu | AUDIO

O noutate în proiectele legilor Educatiei se referă la profesorii acuzați de comportament violent. Pentru protecția elevilor, aceștia vor fi scoși de la cursuri dar nu vor fi dați afară din învățământ pe perioada cercetării.

Ministrul Educatiei, Ligia Deca:

„Având în vedere că există multe situații în care până la finalizarea cercetării disciplinare profesorul nu poate fi împiedicat acum, pe legea actuală, să intre la clasă, am introdus o prevedere prin care profesorii cercetați pentru violență împotriva elevilor să nu mai desfășoare activități didactice cu elevii, cu păstrarea drepturilor salariale pentru că dreptul la muncă nu poate fi negat constituțional. Nu ne mai dorim ca profesorii violenți sau care prezumăm că ar fi violenți să aibă expunere la clase, la comunitatea școlară.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Noile legi ale Educației vor include si predarea noțiunilor de educație sexuală, precizează ministrul Ligia Deca:

„În capitolul de curriculum, în Legea învățământului preuniversitar, avem prevederi care vizează introducerea unor tematici obligatorii în cadrul programelor școlare, acolo este inclusă Educația pentru sănătate care va include noțiuni de sănătate a reproducerii adecvate vârstei și deasemenea adecvate, aș spune eu, contextului social în care școala se află. Ne dorim ca împreună cu Ministerul Sănătății să reușim să facem informare pe bază științifică peste tot unde există elemente de risc, inclusiv de acest tip.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectele legilor Educației ar urma să rămână în dezbatere publică timp de 10 zile, apoi pe 8 martie va începe avizarea interministerială. După obținerea tuturor avizelor ar urma să fie adoptate în guvern și trimise Parlamentului pentru dezbatere și aprobare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Noile legi ale Educației: Se menține Evaluarea Națională, dar unele licee pot organiza examen de admitere | AUDIO