Noii senatori și deputați, la Parlament, pentru preluarea mandatelor

Este ultima zi de lucru pentru parlamentarii votaţi în urmă cu 4 ani.

Între timp, noii aleși s-au prezentat și ei la Parlament,  pentru a îndeplini formalitățile pentru preluarea mandatului: au completat formulare, și-au depus CV-ul și declarațiile de avere și și-au făcut poze pentru legitimații.

Marți, vor începe oficial lucrul. Președintele Klaus Iohannis a convocat Parlamentul, la ora 12.00.

Centrele de primire s-au deschis la Camera Deputaților și la Senat, de la ora 10.00 și vor funcționa până la finalizarea tuturor procedurilor legale pentru cei 465 de aleși.

Fiecare parlamentar trebuie să își facă fotografia pentru legitimația de senator sau deputat și odată cu această legitimație primește și cartela pentru votul electronic. Are de completat o fișă cu datele personale și declarație pe propria răspundere că nu a fost lucrător sau colaborator al Securității. De asemenea, dosarul fiecărui parlamentar trebuie să conțină un CV și declarația de avere.

La final, fiecare primește o mapă, care conține Constituția, regulamentul Camerei Deputaților sau Senatului și Statutul parlamentarului, în variantă tipărită, dar și electronică, pe stick.

Aleși aflați la primul mandat au fost printre primii care s-au prezentat la Parlament. Printre ei, și liderul Uniunii Salvați România, Nicușor Dan. Acesta a spus că dorește înființarea unei comisii de petiții care să preia plângerile venite din partea populației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Corina Bogaciu, în vârstă de 27 de ani, proaspăt aleasă deputat PSD, a venit însoțită la Parlament de un tânăr, care i-a purtat poșeta dar i-a dat și indicații la completarea unor acte.

Pentru parlamentarii aleși în urmă cu 4 ani, este ultima zi de lucru. Sunt doar formalități însă, pentru a lăsa totul în ordine pentru noul legislativ. Biroul permanent al Camerei Deputaților s-a reunit și pentru a lua act de demisia liderului PSD, Liviu Dragnea din Parlament, gest pe care acesta ca să nu beneficieze de pensie specială. Liviu Dragnea își va prelua însă de marți un nou mandat de deputat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS