Confidenţialitate

Noi teste în cazul dezinfectanților. Conținutul substanțelor, verificat de ICECHIM

Noi teste în cazul dezinfectanților care ajung în spitalele din România.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie (ICECHIM) va analiza acum dacă substanțele care ar trebui să distrugă bacteriile din unitățile medicale sunt diluate sau nu.

Practic, va fi verificat conținutul dezinfectanților, spune directoarea ICECHIM, Sanda Velea.

”Determinăm conținutul de substanțe active din produsele biocide recoltate de Direcția de Sănătate Publică sau de Poliție, din diverse surse, fie de la spitale, fie de la producător pentru a identifica conținutul de substanță activă care dovedește dacă ce scrie pe etichetă ca și conținut de substanță activă este găsit în realitate în urma analizelor chimice care urmează a fi efectuate. Dacă pe etichetă scrie că trebuie să aibă 20% conținut de substanță activă eu trebuie să găsesc acest procent în analiza chimică pe care o fac.”, spune Sanda Velea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru început vor fi analizate probe prelevate din cele 50 de spitale din țară, unde s-a descoperit că dezinfectanții nu erau eficienți.

Premierul Dacian Cioloș preciza în weekend că vor fi făcute analize în toate spitalele din țară și la toți dezinfectanții, nu doar de la Hexi Pharma.

În aceste condiții, toți angajații laboratorului ICECHIM au fost chemați la muncă, a adăugat Sanda Velea.

”Ele sunt recoltate de către inspectori autorizați ai Ministerului Sănătății, în prezența poliției, așa au venit primele probe. Au sigiliul comisariatului de poliție. Deocamdată am primit ieri (duminică) primele probe de la patru spitale din București, urmând ca azi (luni) să primim alte probe. Acest lucru presupune din partea noastră o muncă aproape dublă, pentru că va trebuie să efectuăm contraprobe și măsurători mai multe la acele probe care rezultă că nu corespunde conținutul înscris pe etichetă cu conținutul determinat.”, a precizat Sanda Velea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În urma unor analize făcute tot de ICECHIM s-a descoperit că unii dezinfectanți ai Hexi Pharma erau diluați chiar și de 10 ori. Probele au fost trimise la laborator de jurnalistul Cătălin Tolontan.