Confidenţialitate

Noi tensiuni diplomatice între Budapesta și București

Ministrul ungar de Externe îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că, în mod intenţionat, ar submina cooperarea dintre maghiari şi români.

Totodată, liderul de la Palatul Cotroceni s-ar opune înfiinţării unui nou punct de trecere a frontierei într Kubekhaza şi Beba Veche.

“Din păcate, preşedintele României este un politician extremist antimaghiar”, a scris Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

Klaus Iohannis ‘implică în mod constant Ungaria şi guvernul maghiar în campania electorală din România’, a adăugat şeful diplomaţiei ungare, care a mai spus că, prin decizia sa, şeful statului român ‘face rău în mod intenţionat cooperării dintre maghiari şi români’ şi obstrucţionează o cauză care este importantă atât pentru poporul maghiar, cât şi pentru cel român.

Ministrul ungar a subliniat că punctele de trecere a frontierei dintre cele două state au importanţă nu doar din punct de vedere simbolic, ci şi practic, apropiind comunităţile de pe ambele părţi ale graniţei şi uşurând viaţa de zi cu zi a celor care trăiesc în zonă, mai notează agenţia ungară de presă.

“Să apelezi la veto cu privire la înfiinţarea unui nou punct de trecere a frontierei înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât împiedicarea deliberată a apropierii dintre cele două naţiuni”, a declarat Peter Szijjarto.

Potrivit lui guvernul ungar doreşte, în continuare, să dezvolte relaţiile bilaterale, întrucât acest lucru este şi în interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania şi în Ţinutul Secuiesc.

Autoritățile de la București anunță că au luat notă cu surprindere de reacția complet nejustificată, disproporționată și scoasă din context a ministrului ungar al afacerilor externe, postată astăzi pe pagina sa de Facebook, cu privire la transmiterea de către Președintele României către Curtea Constituțională a României a unei sesizări de neconstituționalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) și face următoarele precizări:

Ministerul român al Afacerilor Externe respinge ca inacceptabil și lipsit de respect limbajul demnitarului ungar cu privire la șeful statului român.

“Decizia Președintelui României de a transmite, conform competențelor sale, Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) nu vizează oportunitatea deschiderii acestui punct de trecere a frontierei comune și nu este în niciun fel îndreptată împotriva Ungariei sau a minorității maghiare din România. Această decizie este, de fapt, fundamentată pe necesitatea respectării dispozițiilor constituționale referitoare la separarea puterilor în stat, deoarece, potrivit legislației române, inițiativa declanșării negocierilor pentru încheierea unui acord internațional aparține exclusiv puterii executive, neputând fi decisă printr-o lege.

Așa cum a reiterat în repetate rânduri, partea română își menține interesul sincer de construire a unei relații autentice de bună vecinătate și de cooperare în beneficiul reciproc al cetățenilor noștri, indiferent de etnie. De altfel, în punctul de vedere din luna mai 2020 al Guvernului României cu privire la această propunere legislativă se menționează explicit intenția la nivel executiv de a fi întreprinse demersurile uzuale, conform normelor aplicabile și practicii curente, în vederea consultării autorităților competente cu privire la inițiativa încheierii unui Acord cu partea ungară în vederea deschiderii punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche-Kubekhaza.

În concluzie, în lumina celor de mai sus, scoaterea din context a intențiilor reale ale părții române denotă inclusiv lipsa manifestă a informării și documentării adecvate a părții ungare cu privire la motivația sesizării de neconstituționalitate, disponibilă public”, transmite MAE.