Noi proteste în Chișinău, după alegerea lui Igor Dodon președinte al Republicii Moldova

Zeci de tineri s-au adunat în fața Liceului Gheorghe Asachi din Chișinău, de unde vor porni în marș către Ambasada Statelor Unite și către sediul Curții Constituționale, cărora le cer să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale.Manifestanții spun că scrutinul a fost fraudat, iar alegerile trebuie reluate.

Protestul are autorizație și este organizat de asociația nonguvernamentală Onoare, Demnitate și Patrie, condusă de Vlad Bilețchi, potrivit site-ului www. realitatea.md.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Curtea Constituțională din Republica Moldova a anunțat că nu este de competența sa analizarea contestațiilor privind neregulile la vot. Astfel de sesizări trebuie soluționate în instanță – spun judecătorii. Între timp, Comisia Electorală Centrală așteaptă acordul Curții Constituționale pentru a cere renumărarea voturilor.

Buletine de vot pierdute pe drum, oameni aduși la urne cu mașinile și obervatori loviți de primarii unor localități, după ce au semnalat nereguli la vot – sunt doar câteva dintre problemele semnalate de manifestanții din Chișinău, care spun că au și filmări care dovedesc aceste lucruri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Într-o înregistrare video publicată pe internet, o femeie din raionul Florești, care se află în Statele Unite de 3 luni, a povestit că nu a putut să voteze: odată ajunsă la secție, a aflat că votase deja în satul natal.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu cere anularea alegerilor și le recomandă moldovenilor să semneze o petiție în acest sens. Ea îi îndeamnă pe alegători să semnaleze pe site-ul partidului fraudele din ziua votului. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu amintește că alegătorii din Transnistria au fost aduși cu mașinile la urne și au fost plătiți să îl voteze pe Igor Dodon. Acesta a câștigat alegerile prezidențiale, după ce a obținut 69.000 de voturi în plus față de Maia Sandu.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS