Noi modificari in sistemul medical

Schimbările făcute urmăresc eliminarea erorilor și a fraudelor din sistem.

Modificări în sistemul medical, după ce pe 1 iunie au intrat în vigoare noile pachete de servicii de sănătate oferite de stat.’

Noile prevederi îi obligă pe asigurații care au între 18 și 39 de ani să se prezinte o dată la trei ani la un consult la medicul de familie, chiar dacă nu prezintă simptomele unei boli. De la 40 de ani, vizita la medic trebuie făcută anual.

Odată cu intrarea în vigoare a schimbărilor, fiecare român, asigurat sau nu, va avea un dosar electronic, a cărui inițializare se va face cu ocazia primului consult. Dosarul va conține toate informaţiile medicale ale pacienţilor, printre care eventualele alergii, grupa sanguină, bolile cronice, dar şi indicaţiile primite anterior.

Dosarul poate fi accesat de pacienţi şi medicii curanţi.

Pe lista noutăților se înscriu și precizarea afecțiunilor care pot fi diagnosticate și tratate în regim de zi pentru a scădea numărul internărilor, mărirea perioadei pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afectiunile acute, dar și testarea femeilor însărcinate pentru hepatita B și C, în plus față de testarea HIV.

Tot de ieri, biletele de trimitere vor fi valabile două luni, iar produsele prescrise în reţete, pentru trei luni, vor putea fi cumpărate în mai multe etape.