Noi măsuri pentru sprijinirea populației afectate de inundații

Guvernul va continua să adopte şi în şedinţa de joi măsuri pentru sprijinirea oamenilor şi comunităţilor din zonele afectate de inundaţii, pe lista priorităţilor aflându-se refacerea drumurilor judeţene şi a podurilor în vederea realizării conexiunii între localităţi, precum şi completarea necesarului de motorină solicitat de autorităţile locale, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

„Vom continua, în cadrul şedinţei de astăzi, să luăm măsuri pentru a sprijini oamenii şi comunităţile afectate de inundaţii. Vrem să îi ajutăm să treacă peste această perioadă dificilă cât mai repede. Vom lua măsuri pe mai multe paliere. Unu – vom aloca fonduri suplimentare comunităţilor locale afectate de inundaţii, vrem să sprijinim autorităţile locale din judeţe să reabiliteze infrastructura rutieră afectată de inundaţii. O să acordăm un interes deosebit în prima fază drumurilor judeţene şi podurilor aflate pe acestea în vederea realizării conexiunii între localităţi, urmând ca, ulterior, să ne concentrăm asupra infrastructurii din interiorul localităţilor”, a precizat prim-ministrul în deschiderea şedinţei de Guvern, citată de Agerpres.

Dăncilă a adăugat că la nivelul Executivului s-a încercat realizarea unei prioritizări a infrastructurii publice afectate de inundaţii.

„Am făcut această apreciere în funcţie de nevoia de mobilitate a oamenilor. Respectiv, infrastructura naţională afectată – după câte ştiu eu, avem în discuţie nouă drumuri naţionale şi două poduri – va fi reabilitată de Compania Naţională de Infrastructură Rutieră, iar căile ferate afectate vor fi în atenţia CFR, urmând, astăzi, să facem referire şi să adoptăm un act normativ privind infrastructura judeţeană şi vom aloca în acest sens fonduri din Fondul de rezervă al Guvernului. Sumele necesare fiecărei localităţi au fost solicitate de către autorităţile publice locale. Ministerul Afacerilor Interne ţine în continuare legătura cu comunităţile afectate şi acordă tot sprijinul, după ce săptămâna trecută am decis scoaterea de la rezervele de stat a unor produse de strictă necesitate şi mă refer la alimente, apă, locuinţe modulare. Acestea au ajuns la oameni”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Şeful Executivului a adăugat că tot joi se va lua măsura completării necesarului de motorină solicitat de autorităţile locale pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor.

„De asemenea, vom asigura finanţarea necesară pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a râului Cracău la Slobozia, judeţul Neamţ, şi am cerut domnului ministru al Apelor şi Pădurilor să vedem unde avem situaţii de risc, care este situaţia digurilor din România, pentru a putea interveni înainte, a putea lucra într-un mod preventiv şi nu pe urmă să remediem consecinţele unor astfel de lucruri”, a mai spus premierul Dăncilă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS